fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Total brist på specialistsjuksköterskor

Publicerad: 3 mars 2020, 11:24

Samtliga 21 regioner rapporterar brist på specialistsjuksköterskor, jämfört med 76 procent av kommunerna. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Bristen på specialistsjuksköterskor är total i regionerna. Det visar Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på personal i hälso- och sjukvården.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Rapporten bygger bland annat på enkäter som skickats ut till samtliga regioner och kommuner under andra halvåret 2019. Svaren visar att bristen på olika legitimerade yrkeskategorier skiljer sig åt.

56 procent av kommunerna redovisar brist på grundutbildade sjuksköterskor, jämfört med 95 procent av regionerna. Brist på specialistsjuksköterskor rapporteras från 76 procent av kommunerna, jämfört med 100 procent av regionerna.

Medan 67 procent av regionerna uppskattar att de har brist på arbetsterapeuter görs motsvarande bedömning av 47 procent av kommunerna. Fysioterapeuter tycks i stället saknas i större utsträckning i kommunerna än i regionerna.

I 19 regioner bedöms det råda brist på psykologer, specialistläkare och biomedicinska analytiker. 18 regioner rapporterar att de har brist på barnmorskor medan 17 regioner uppger att det är brist på röntgensjuksköterskor.

Socialstyrelsen skriver i rapporten att antalet läkare som tog examen 2014–2018 ökade med 21 procent. Samtidigt minskade de utfärdade läkarlegitimationerna med 3 procent. Myndigheten kopplar siffrorna till lång väntan på AT.

– Siffrorna pekar på problemet med att många nyexaminerade läkare får vänta länge på en AT-plats. Mot bakgrund av efterfrågan på specialistläkare är det angeläget att nyutbildade läkare får möjlighet att genomföra AT, söka legitimation och sedan påbörja sin specialisering, säger Maria State, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Flera regioner upplever en konkurrenssituation om legitimerad personal mellan regioner, privata vårdgivare och bemanningsbolag. Några säger att kommuner erbjuder bättre arbetstider och lön. Andra beskriver hur en ökad vårdtyngd hos patienterna och hög beläggningsgrad påverkar arbetsmiljön negativt, vilket gör det svårt att behålla medarbetare.

Samtliga 21 regioner och 170 kommuner har svarat på Socialstyrelsens enkät.

Relaterat material

Brist på ST orosmoln för regionerna

Arbetsmiljöverket slår ner på läkarbrist

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev