Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tråd i hjärtat gav pris

Publicerad: 13 oktober 2006, 12:31

En trådsmal engångskateter som mäter tryck och volym i hjärtat belönades med årets Skapa-stipendium, som delades ut på Tekniska mässan.


Katetern är bara en halv millimeter i diameter och tillverkad av ett ihoprullat kretskort som fyllts med smältlim för att få rätt egenskaper. I ena änden sitter en sensor som mäter trycket och två elektroder som mäter blodets ledningsförmåga, vilket ger ett mått på volymen.

I och med att katetern är så tunn ska den kunna föras upp till hjärtats kammare via ljumsken för att mäta tryck och volym i realtid, utan att störa hjärtats normala funktion.

De två uppfinnarna Bengt Källbäck och Anders Hult, bägge forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, fick ta emot stipendiet på 300 000 kronor när det delades ut för 21:a året i rad, till Alfred Nobels minne. Juryns motivering är bland annat att uppfinningen bygger på känd tillverkningsteknik som använts på ett nytt sätt för att framställa en kostnadseffektiv engångsprodukt åt sjukvården. Det nya är bland annat tekniken att rulla ihop ett så kallat flexibelt mönsterkort till ett tunt rör.

Katetern är fortfarande under utveckling. Djurförsök är planerade till årsskiftet.

– I dag har vi tillverkat en kateter som inte är i full längd och visat att själva konceptet fungerar. Om kanske två år borde det kunna finnas en produkt som kan användas i normalt bruk, säger Bengt Källbäck.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev