torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Traditionell amningsmetod att föredra enligt ny studie

Publicerad: 26 mars 2008, 11:40

Den traditionella metoden med regelbundna tidsintervall mellan amningstillfällena är bättre för barns viktutveckling, jämfört med friare amning, enligt en ny brittisk studie. Uppdaterad 2008-03-27 kl 13.14.


I studien ingick 63 helammade barn, som tillsammans med sina mödrar varit inskrivna vid en läkarmottagning i Bradford, Storbritannien.

Mödrarna till 32 av barnen råddes att följa amningsrutiner där barnets vilja är styrande, så kallad fri amning. Denna amningsstrategi har allt oftare tillämpats i stora delar av västvärlden på senare år.

De resterande 31 nyblivna mödrarna instruerades i stället att följa traditionella amningsrutiner, som bygger på korta amningstillfällen vid regelbundna tidpunkter. Kvinnorna i studien uppmanades att amma i maximalt tio minuter per bröst vid varje amningstillfälle.

Forskarna utvärderade sedan viktutvecklingen hos barnen i de båda studiegrupperna under barnens första sex till åtta levnadsveckor. Analysen visade att barnen som fått styra sitt amningsmönster själva växte till signifikant sämre än barnen som ammats på traditionellt vis.

De nuvarande rekommendationerna om fri amning är bland annat baserade på en stor studie från 1988 som antydde att en reglerad amning kan leda till sämre tillväxt hos barnet. De nya resultaten går dock alltså i motsatt riktning.

- Studien visar att traditionella amningsrutiner kan leda till bättre viktsuppgång hos barnet och dessutom att mammorna inte heller ger upp amningen lika lätt som vid "babystyrd" amning. Det bekräftar det jag själv sa i en intervju i Dagens Nyheter tidigare i år, det vill säga att de gamla BVC-sköterskornas råd att amma var fjärde timme inte var så dumt. Dessa rutiner medför också att barnet etablerar en fyra timmars sovrytm, vilket är det naturliga fram till cirka tre månaders ålder, kommenterar Hugo Lagercrantz, professor och överläkare vid enheten för neonatologi, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

 Studien presenteras i aprilnumret av tidskriften Archives of Diseases in Childhood.            Archives of Diseases in Childhood 2008; 93: 292-96

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev