söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Traditionell rond ifrågasätts

Publicerad: 13 mars 2014, 16:52

Ingemar Engström, till vänster, och Anders Ågård under diskussionen om ronden. Foto: Micaela Toresson

Deltagarna på ett seminarium under torsdagen var ense: Den traditionella ronden kan ifrågasättas juridiskt och etiskt.


Läkaresällskapets etikdelegation samlade under torsdagen till ett möte i Stockholm för en diskussion om sjukhusronden. Tanken var bland annat att presentera alternativa sätt att bedriva rondarbete, sätt som ökar patientens delaktighet och uppfyller kraven på integritet och sekretess.

Höglandssjukhuset i Eksjö står för ett exempel på ett alternativt sätt att genomföra sjukhusronden, något som Dagens Medicin tidigare berättat om. Där är det patienten som går till ett enskilt rum för att möta ett vårdteam med olika kompetenser, i stället för att läkarna går runt till patienterna.

– Deltagarna är överens om att man faktiskt kan ifrågasätta den traditionella ronden utifrån etiska och juridiska aspekter, säger Anders Ågård, ledamot i etikdelegationen.

Dock menar han att det finns en stark kraft i rutinen att ronda och att det är svårt att implantera en förändring.

– En förändring görs inte i en handvändning, säger han.

Den här workshopen kan ses som en start på en vidare diskussion. Svenska läkaresällskapet kommer, tillsammans med några av deltagarna, att bilda en arbetsgrupp för att fortsätta belysa ämnet.

– Tanken är först och främst att sprida budskapet om alternativa sätt att ronda, säger Anders Ågård och fortsätter:

– Vi vill inte ha en mall och säga exempelvis att man ska göra precis som i Eksjö. Vi vill väcka debatten och engagemanget att se över ronden, utifrån förutsättningarna som finns. Det kan vara olika lösningar inom olika specialiteter.

Ingemar Engström, ordförande för etikdelegationen, sammanfattade dagen med att flera av deltagarna representerade nya modeller av sjukhusronden i lite olika riktningar.

– Relationen mellan vårdpersonal och patient är den viktigaste. Genom att få ut patienten ur salen och att denna får träffa ett team av vårdpersonal blir patienten också mer delaktig. Det man får på köpet, som är minst lika viktigt, är teamarbetet. Personalen samlas och allas kompetenser tas tillvara, säger Ingemar Engström.

En stor fråga är vad det kostar att arbeta på ett annat sätt.

– De som medverkade här i dag berättade om att ett alternativ till den traditionella ronden inte behöver kosta mer. Den kan, enligt deras erfarenhet, till och med bli effektivare med bland annat kortare vårdtider, säger Ingemar Engström.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev