Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Träffar 60 nervösa män om dagen

Publicerad: 18 mars 2002, 10:18

Hon träffar runt 60 nya unga män varje dag. Några är nervösa, andra ivriga, medan vissa bara vill åka hem. Agneta Clausen arbetar som sjuksköterska på Pliktverket i Karlstad, där hon är med och avgör var pojkarna ska göra sin värnplikt.


Bakgrund till yrkesval: Agneta Clausen blev sjuksköterska av en slump, berättar hon.   - Jag arbetade som sjukvårdsbiträde utomlands. Det var roligt, och på den vägen är det.   Utbildning och karriärväg: Agneta Clausen gick sin sjuksköterskeutbildning på Röda Korsets högskola i Stockholm. Sedan augusti 2000 arbetar hon på Pliktverket i Karlstad.   Efter examen arbetade Agneta Clausen på olika vårdavdelningar och inom öppen hälso- och sjukvård i Värmland. Därefter tjänstgjorde hon som företagssjuksköterska och sedan som skolsköterska i Karlstad. Hon har vidareutbildning inom medicin och kirurgi, öppen hälso- och sjukvård och företagshälsovård.

Arbetsuppgifter: Större delen av Agneta Clausens arbetstid går åt till att  mönstra unga män, men hon har även ett visst administrativt samordningsansvar.  Varje år kommer runt 10500 ynglingar till Pliktverket i Karlstad för att mönstra. Det betyder att Agneta Clausen och hennes sju kollegor träffar 60-70 pojkar varje dag.  - Visserligen utför vi samma tester på pojkarna varje gång, men det blir aldrig långtråkigt. Varje pojke är unik, säger hon.   Under mönstringen genomgår ynglingarna en medicinsk prövning i flera steg. Agneta Clausen, eller någon av de andra sju sjuksköterskorna på Pliktverket i Karlstad, utför ett antal tester där bland annat syn, hörsel och muskelstyrka kontrolleras samt EKG och blodtryck registreras.  - Visst händer det att någon försöker fejka, men jag tror vi upptäcker de flesta, berättar Agneta Clausen.  Vid den efterföljande läkarundersökningen bestäms ynglingens tjänstbarhet, det vill säga hans hälsotillstånd. Därefter utförs, under överinseende av sjuksköterskan, ett arbetsprov där hans maximala kondition testas.   De ynglingar som infinner sig i Karlstad för att mönstra kommer från flera olika landskap i mellersta Sverige.   - För att färre pojkar ska bli tvungna att åka hela vägen hit bara för att få reda på att de inte behöver mönstra, bedriver vi även utbildning av skolpersonal i vår region. Vi lär dem vilka bedömningskriterier vi använder oss av.  Om en pojke på grund av hälsonedsättning vill ansöka om befrielse från mönstring, vet skolpersonalen vad de ska undersöka. Det leder också till ett minskat tryck för oss här på Pliktverket, säger Agneta Clausen.    Det bästa med jobbet: - Det är jätteroligt att arbeta med friska unga människor. Många inom vården arbetar ju med gamla och sjuka, säger hon.  Det svåraste med jobbet: Vissa pojkar vill gärna göra värnplikt, men kan inte av olika orsaker.   - Det är svårt att förklara för dessa pojkar varför de inte kan komma i fråga. Vissa blir hemskt besvikna, det känns tungt att ge dem beskedet.

Cecilia Odlind

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev