Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Träffsäker teknik testas mot depression

Publicerad: 14 maj 2008, 09:20

Psykiatriska kliniken vid Höglandssjukhuset i Eksjö är först i världen med att styra transkraniell magnetisk stimulering av hjärnan med hjälp av magnetkamera.


Med hjälp av två infraröda kameror och MR-bilder av patientens hjärna kan nu repetitiv transkraniell magnetisk stimulering, rTMS, ges med stor exakthet.

Strålfälten kalibreras tredimensionellt mot varandra och kan riktas på samma fokus av hjärnan vid varje terapitillfälle.

Apparaturen testas nu för första gången gången vid psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö.

– Vi hoppas på att vi med hjälp av den nya apparaturen ska kunna effektivisera behandlingen ytterligare, säger chefsöverläkaren Vagn Liest.

Behandlingen har funnits sedan mitten av 1990-talet. Idén uppkom då man observerat att strokepatienter som undersökts med en viss typ av magnetstimulerande instrument över hjärnans frontotemporala delar utvecklade depressioner i mindre utsträckning än andra.

Avsaknaden av krampanfall vid rTMS gör att patienterna inte behöver sövas och behandlingen blir därmed enkel att utföra.

Vagn Liest och hans kollegor har sedan år 2000 behandlat cirka 400 deprimerade patienter med rTMS som av olika anledningar inte kunnat behandlas på konventionellt sätt.

– 60 procent av de patienter som erhållit behandlingen har blivit kliniskt klart förbättrade eller helt botade från sin depression. Bortsett från viss huvudvärk har vi inte sett några biverkningar av behandlingen, säger han.

Klara Ravald

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev