Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trakasserat barn skadar sig oftare

Publicerad: 1 mars 2005, 12:41

Risken att ett barn skadas så pass allvarligt att det kräver sjukhusvård är betydligt högre precis efter det blivit trakasserat eller upplevt ett misslyckande i skolan. Barnet tappar koncentrationen, tror forskarna.


Risken för att ett skolbarn ska trampa snett, tappa balansen, halka eller skada sig i en trafikolycka är betydligt högre precis efter det att han eller hon trakasserats av sina skolkamrater.

- En orsak kan vara att barnen tappar koncentrationen eller uppmärksamheten. Det kan också vara så att själva seendet påverkas. Det finns studier om idrottare i USA som visar att stress försämrar det perifera seendet och kan försämra reaktionstiden, säger sociologen Karin Engström.

Hon har, tillsammans med kollegor vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet i Solna, intervjuat barn i åldrarna 10-15 år som antingen varit på återbesök eller blivit inlagda på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna under två olika läsår. 575 barn ingick i studien.

Risken att skada sig precis efter att ha utsatts för trakasserier av skolkamraterna var 5,5 gånger högre än vid andra tillfällen. Bland barn som "bara" blev trakasserade en gång i veckan eller mindre var risken att skadas avsevärt högre, jämfört med barn som var mer "vana" vid att utsättas för trakasserier.

Men oavsett var överrisken för skador mycket tillfällig. Bara en kvart efter själva trakasseringen var den borta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev