måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tranbärsjuice möjligt alternativ till antibiotika

Publicerad: 10 september 2006, 19:50

Tranbärsjuice skulle kunna fungera som alternativ till antibiotika, framför allt när det gäller att bekämpa vissa bakterier som blivit antibiotikaresistenta.


Det pekar en studie på som presenterades i går, söndag, på årsmötet för American Chemical Society i San Fransisco, USA.

Forskare från Worcester Polytechnic Institute har funnit att tanniner som finns i tranbärsjuice förändrar kolibakterier så att de är oförmögna att starta en infektion i kroppen. Flera tidigare studier har visat att tranbärsjuice kan förebygga urinvägsinfektioner, som orsakas av kolibakterier. Men hur detta går till har inte tidigare varit klart.

Docent Terri Camesano och hennes medarbetare har funnit att tranbärsjuicen påverkar bakterierna på flera sätt. Bakteriernas form förändras, så att de liknar klot i stället för stavar, cellmembranen förändras och bakterierna får svårt att haka fast i andra bakterier.

Det visar sig också att tanninerna får kolibakterierna, som tillhör de gramnegativa bakterierna, att bete sig som grampositiva bakterier.

Enligt Terri Camesano är resultaten förvånande och visar att tanninerna i tranbärsjuice är potentiella läkemedel mot bakterier.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev