Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trängsel i utelivet oroar Folkhälsomyndigheten

Publicerad: 20 april 2020, 13:04

1 580 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 40 personer det senaste dygnet. Helgens rapporter om trängsel på uteserveringar och restauranger oroar statsepidemiolog Anders Tegnell.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenSKRIntensivvård

Totalt har 14 777 personer testats positivt för coronaviruset i Sverige.

– I Sverige så fortsätter vi följa samma trend, säger Anders Tegnell om de senaste siffrorna.

Det finns en viss eftersläpning i antalet dödsfall, men enligt Anders Tegnell är den inte så stor.

Han säger att iva-kurvan – belastningen på intensivvårdsplatserna – är väldigt flack, men hur människor agerar har betydelse för att det förblir så.

– Det är jätteviktigt att komma ihåg att de här kurvorna är beroende av att vi kommer ihåg att stanna hemma om vi är sjuka, säger Anders Tegnell vidare om smittspridningen.

Men det finns orosmoln.

– Vi börjar få en del oroande rapporter från olika delar av landet att utelivet är lite trångt igen. Vi hoppas att kommuner och regioner kan hålla koll på restaurangerna så att man fortsätter följa det regelverk som finns.

Glöm inte bort att stanna hemma om du är sjuk, håll dig hemma om du är 70 eller äldre, tänk på handhygien och håll avstånd både ute och inne, är fortsatt råden från Folkhälsomyndigheten.

En undersökning från Kantar/Sifo, beställd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar att svenskarna har förändrat sina beteenden och att de förändringarna håller i sig. Över 80 procent undviker att hälsa genom att skaka hand och runt 70 procent har minskat deltagandet i sociala aktiviteter, uppger de i undersökningen.

Det finns snart 1 100 platser inom intensivvården, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen. Men belastningen på intensivvården är ojämn över landet.

– För att kunna få det att fungera ska SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) tillsammans med regionerna arbeta för att försöka att sprida belastningen över landet på ett bättre sätt så att vi använder den nationella kapacitet som finns, säger Sandwall.

TT: Kan det bli aktuellt att flytta intensivvårdspatienter från en region till en annan eller kanske flytta personal?
– Som det ser ut nu är det vanligare att flytta en patient, men visst kan man också flytta personal, säger Johanna Sandwall, vid Socialstyrelsen.

Hon tillägger att det flyttas patienter redan i dag, både de som har smittats med covid-19 och de som inte är smittade.

– Det kan behöva fortsätta ske så vi har tagit fram riktlinjer för att det ska ske på ett säkert sätt smittskyddsmässigt, säger Johanna Sandwall.

Trots viss avmattning är belastningen på sjukvården fortfarande stor, säger Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen. Sjukvården ställs inför stora utmaningar i och med omställningen av vården.

– Samtidigt måste akutvården fortsatt fungera, säger han men understryker att övrig vård också måste kunna fungera oberoende av covid-19.

Han betonar att ingen är bortprioriterad, men att en del kan få vänta.

– Vård som kan utföras med lika gott resultat om ett halvår eller så får kanske vänta till dess om inte tillståndet förvärras. För tillstånd som ger besvär men inte hotar liv och hälsa så kanske man också behöver skjuta det framåt.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev