Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trångt på Karolinska

Publicerad: 12 juli 2012, 07:33

Foto: Fribild. Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Flera sjukhus i Stockholms län har haft fler överbeläggningar än vanligt.


Antalet vårdplatser är färre under sommaren, men patienterna har blivit fler. Enligt Dagens Nyheter är överbeläggningarna på Karolinska universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus ovanligt många i år.

– De senaste veckorna har varit jobbiga, det är hårdare i år än tidigare, säger Sven Klaesson, tillförordnad vd på Södertälje sjukhus till Dagens Nyheter.

I förra veckan var antalet överbeläggningar cirka 10 per dag i Södertälje. Stängda avdelningar som det egentligen inte finns kapacitet för har fått öppna för att klara inflödet av patienter.

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge var antalet akutbesök 15 procent fler i förra veckan jämfört med samma vecka för ett år sedan.

– Det är en stor ökning, säger Gunnar Öhlén, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Sjukhuset hade i genomsnitt 66 överbeläggningar per dag i förra veckan.

I ett pressmeddelande skriver Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting att de begär ett krismöte med sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). ”Den katastrofala situationen på sjukhusen kräver en saklig beskrivning över hur situationen på sjukhusen verkligen ser ut”.

– Moderaterna har det högsta ansvaret att se till att sjukvården fungerar. Ett ansvar de hitintills inte tagit. Att inte agera i detta läget ser jag som ohållbart och ett direkt hot mot patientsäkerheten, säger socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Dag Larsson i pressmeddelandet.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev