Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Transperson stämmer Västra Götalandsregionen

Publicerad: 16 maj 2014, 11:59

En transperson stämmer Västra Götalandregionen för diskriminering sedan psykologen konsekvent vägrat att använda ordet ”hen”.


Patienten fann sig i en livskris 2012, hade självmordstankar och erbjöds samtalsterapi på en psykiatrisk mottagning i Västra Götalandsregionen, skriver Göteborgs-Posten. För tidningen beskriver hen sig som transperson med överskridande könsidentitet, något som psykologen hade svårt att acceptera.

I alla journaler från terapin kallades patienten konsekvent för ”hon”.

– Hur jag en försökte förklara, så kunde psykologen inte ta in min identitet, säger hen till G-P.

– Jag mådde väldigt dåligt. Jag sökte inte vård för att prata om min könsidentitet. Det handlade om helt andra saker, så jag blev ganska chockad över att samtalen kom att handla om det.

Till slut bad patienten om att få en ny terapeut, men fick då beskedet att det inte fanns någon som skulle ta sig an fallet eftersom det saknades hbtq-kompetens på mottagningen.

Nu driver Göteborgs rättighetscenter, en antidiskrimineringsbyrå för västra Sverige, fallet och hävdar att Västra Götalandsregionen har missgynnat patienten.

Att vägra acceptera könsöversskridande identitet, att vägra fortsatt vård och att då hävda brist på hbtq-kompetens innebär direkt diskriminering, anser Göteborgs rättighetscenter som stämmer regionen på 22 000 kronor.

Västra Götalandsregionen håller inte med, utan skriver i sin inlaga att regionen inte alls anser att patienten missgynnats. Inte heller anser regionen att patienten har bemötts så respektlöst att hen skulle ha tvingats att avsluta sin vård, enligt Göteborgs-Posten.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev