Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Transplantation av livmoder snart verklighet

Publicerad: 22 januari 2007, 14:32

Forskare planerar nu för den första transplantationen av en livmoder i USA, rapporterar nyhetsbyrån AP. Men när barnet väl är fött ska livmodern tas bort.


Det är forskare vid New York Downtown Hospital som enligt nyhetsbyrån AP, ligger i startgroparna för att genomföra livmodertransplantationen.

Tanken är att den transplanterade livmodern, i likhet med många andra organ, ska tas från en död donator. Efter att kvinnan förhoppningsvis fått sitt barn, tas livmodern bort för att mottagaren ska slippa livslång medicinering för att organet inte ska stötas bort.

De amerikanska forskarna är dock inte först. Enligt brittiska BBC genomfördes en transplantation av en livmoder i Saudiarabien år 2000. Livmodern kom då från en levande donator, men stöttes bort efter tre månader.

Sjukhusets etiska kommitté har nyligen godkänt planerna men varnar samtidigt barnlösa kvinnor för falska förhoppningar, eftersom en sådan transplantation inte är aktuell inom  den närmaste framtiden . Andra forskare har varnat för att betydligt fler djurförsök måste göras innan en transplantation kan bli aktuell på människa.

New York-läkarna har dock precis avslutat en sex månader lång prövning där de har undersökt tillgången på lämpliga organdonatorer och för tillfället letar de efter en lämplig mottagare.

Enligt cancerspecialisten Giuseppe Del Priore, som leder projektet, utförs allt fler transplantationer inte bara för att rädda liv utan även för att höja livskvaliteten. Det senaste exemplet på detta är den uppmärksammade ansiktstransplantationen i Frankrike, då en kvinna fick ett nytt ansikte.

Giuseppe Del Priore säger till AP att han tror att en livmodertransplantation är fullt genomförbar, tekniskt sett.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev