Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Transvestiter inte längre stämplade som sjuka

Publicerad: 17 november 2008, 10:10

Transvestiter inte längre stämplade som sjuka

Foto: Foto: Photos.com

Transvestism, fetischism och sadomasochism kommer nu helt att strykas ur Socialstyrelsens sjukdomsklassifikationssystem. Efter år av protester kommer sex koder att tas bort.


– Att koder för vissa sexuella beteenden finns i klassifikationen uppfattas av många som stötande och kan bidra till att bevara och förstärka fördomar i samhället. Det vill vi inte medverka till, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, och andra intresseorganisationer har sedan flera år hört av sig till Socialstyrelsen för att få klassifikationerna i myndighetens ICD-system förändrade.

ICD, International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, är ett klassifikationssystem som bland annat används för att gruppera sjukdomar och olika tillstånd som kan vara anledning till kontakt med sjukvården.

Sex koder kommer att utgå från den 1 januari 2009: ”Transvestism med dubbla roller”, ”Könsidentitetsstörning i barndomen”, ”Fetischism”, ”Fetischistisk transvestism”, ”Sadomasochism” och ”Multipla störningar av sexuell preferens”.

– Vi tänker också fortsätta att ta upp den här frågan internationellt i samband med att WHO nu har inlett arbetet med att ta fram nästa version av klassifikationen ICD-11. Men det kommer att ta tid och WHO:s arbete kommer sannolikt inte att vara avslutat förrän tidigast 2016, säger Lars-Erik Holm i pressmeddelandet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev