Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Traumavård lärs ut på internet

Publicerad: 14 maj 2014, 13:58

Hur applicerar man en bäckengördel eller diagnostiserar kompartmentsyndrom? Nu finns traumautbildning på nätet, signerad Akademiska sjukhuset.


En patient har råkat ut för en olycka och förs till sjukhuset. I en  17 minuter lång film följer vi hur traumagruppen arbetar från det att  ambulanspersonalen kommer till dess att patienten körs till operation.

Det är en del av den traumautbildning som Traumagruppen på Akademiska sjukhuset i Uppsala har producerat och lagt ut på nätet.

– Vi har gjort ett utbildningspaket för alla som tar hand om  traumapatienter och för studenter, säger Fredrik Linder, traumaansvarig  kirurg på Akademiska.

Förutom den första, längre filmen, finns ett antal bildspel och korta  tvåminutersfilmer som visar till exempel hur man dukar för ett  thoraxdränage, kopplar upp monitorering och hur akut kompartmentsyndrom  diagnostiseras.

– Det här ersätter inte traumautbildningar som ATLS eller ATSS utan  är ett komplement. Vi kommer att lägga upp det internt hos oss med  frågor på varje avsnitt. När man klarat det är man godkänd för att ta  hand om traumapatienter på akuten, säger Fredrik Linder.

Utbildningen finns på traumautbildning.se.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev