Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tre av fyra bensinbolag vill sälja receptfria läkemedel på mackar

Publicerad: 1 september 2009, 15:43

Tre av de fyra ledande bensinbolagen i Sverige vill sälja receptfria läkemedel i sina butiker.


Från den 1 november tillåts försäljning av vissa receptfria läkemedel utanför apotek. Läkemedelsverket har tagit fram en preliminär lista på receptfria läkemedel som man anser lämpar sig för dagligvaruhandeln, och snart väntas samma myndighet presentera föreskrifter om hur försäljningen ska få gå till.

Av de fyra största bensinbolagen i Sverige – OKQ8, Statoil, Shell och Preem – vill tre sälja receptfria läkemedel på sina bensinstationer.

– Vi har en positiv grundinställning till det här. Men vi vill se hela regelverket innan vi sätter ned foten slutgiltigt. Eventuellt så är vi inte intresserade av hela det tillåtna sortimentet, vi har ju inte alltid så mycket utrymme på bensinmackarna, säger Göran Lindblå, arbetande styrelseordförande på OKQ8.

Även Statoil är positiva till att utöka sortimentet med läkemedel.

– Det här är en intressant marknad med produkter som passar väl in i vårt kunderbjudande. Inte minst åksjuketabletterna. Vi har en positiv inställning, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

Kommer Statoil att vara på banan från starten?

– Det är för tidigt att svara på, säger Helena Fornstedt.

Affärerna i anslutning till Shells bensinmackar drivs numera av butikskedjan Seven Eleven, som också aviserat att man vill sälja receptfritt, se artikel länkad här intill.

Preem är dock avvaktande till försäljning av receptfria läkemedel.

– Vi har inte upplevt att receptfria läkemedel är vad våra kunder i första hand efterfrågar. Vi kommer inte att börja med detta i ett tidigt skede. Men vi följer utvecklingen och kan eventuellt göra något längre fram, säger Thomas Ögren, presschef på Preem.

Läkemedel på Seven Eleven

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev