Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tre gör upp om att bli Framtidens ledare

Publicerad: 17 oktober 2014, 06:09

De nominerade, från vänster: Karolina Behrnsten, Tobias Nordin och Anna Beskow.

En arbetsterapeut, en specialistläkare i psykiatri och en molekylärbiolog, som vill göra vården bättre, är slutkandidater till priset som Framtidens ledare.


Tre slutnominerade tävlar om priset som Framtidens ledare i sjukvården. Gemensamt för dem är målmedvetenheten och engagemanget för att förändra och förbättra.

Med målet för ögonen har molekylärbiologen Anna Beskow bringat reda i kaos. Ungefär 140 olika biobanker har överförts till Uppsala Biobank, med Landstinget i Uppsala län och Uppsala universitet som gemensamma huvudmän.

Biobanken samlar nu alla biobanksprovsamlingar i Uppsala, för såväl forskning som vård, diagnostik och behandling.

Anna Beskow tillträdde som chef för biobanken när den bildades 2008 och ser i dag verksamheten som ett kompetenscentrum för sjukvård och forskare.

– Den struktur som vi nu har, har öppnat för nya samarbeten och forskningsprojekt. Förteckningen över forskningsprovsamlingar som vi har på vår hemsida är välbesökt, berättar hon.

Anna Beskow har själv inte någon erfarenhet av kliniskt sjukvårdsarbete, men det kompenserar hon med att ha stora ögon och öron.

– Om man lyssnar och ser människor så brukar det gå att nå fram och förstå varandra. För mig är chefskapet mer av en nödvändighet för att kunna bidra till att utveckla verksamheten.

Även Tobias Nordin, som är specialistläkare i psykiatri, har byggt upp en ny verksamhet. Han tillträdde 2011 som verksamhetschef för Psykiatri Affektiva I på Sahlgrenska universitetssjukhuset och har arbetat för att införa en jämlik och subspecialiserad vård för klinikens olika patientgrupper.

– Jag har en stor drivkraft att förbättra den psykiatriska vården och det är intressant och utmanande att försöka förstå psykiatriska patienter, berättar han.

Som chef försöker Tobias Nordin att motivera och inspirera de 350 medarbetarna på kliniken så att de tillsammans når goda resultat i vården.

– Jag vill att varje medarbetare ska känna sig viktig i den vård vi ger och försöker tydliggöra de sammanhang som de befinner sig i. Den psykiatriska vården behöver positiv uppmärksamhet och det hoppas jag att den här nomineringen kan ge.

Den tredje nominerade till priset som Framtidens ledare är arbetsterapeuten Karolina Behrnsten, verksamhetschef för arbetsterapikliniken, Karolinska universitetssjukhuset.

Efter en turbulent tid med chefsbyten på kliniken tillträdde hon 2012.

– Jag har städat upp i ekonomin och arbetat för att öka delaktigheten bland dem som arbetar på kliniken. Det är viktigt att våra medarbetare känner att de arbetar på en universitetsklinik där vi ska arbeta för utveckling och mer klinisk forskning, säger hon.

När Karolina Behrnsten ska beskriva sin ledarstil använder hon ord som ”prestigelös” och ”lagspelare”.

– Jag gillar att driva på och vara med där det händer.

Läs mer om kriterierna för juryns bedömning och om Sjukvårdens ledarskapsdag här.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev