Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tre kvinnor vann ledarskapspris

Publicerad: 29 maj 2013, 20:06

Glada pristagare tillsammans med prisutdelaren Karin Johansson, statssekreterare, socialdepartmentet (KD), fr v Elisabet Hagert, Elisabet Wennlund och Britt-Mari Banck (längst till höger).

Elisabet Wennlund, sjukhusdirektör vid Stockholms sjukhem, utsågs på onsdagen till Årets kvinnliga ledare i vården 2013. Priser utdelades även till Årets banbrytare och Årets vårdentreprenör.


Juryns motivering till valet av pristagare:

Elisabet Wennlund får priset Årets kvinnliga ledare i sjukvården för sin förmåga att vara en synlig ledare som är närvarande i verksamheten och tydliggör verksamhetsprocessen. Med sin glöd och sitt engagemang har hon lyckats med det allra svåraste, att inspirera sina medarbetare att arbeta mot uppsatta mål. Hon lyfter ledare och chefer inom äldrevården och sprider insikten om att patienten har en outnyttjad kompetens som skapar en bättre vård.

Elisabet Wennlund tillträdde 2008 som sjukhusdirektör på Stockholms sjukhem. Verksamheten, en stiftelse, drivs på Kungsholmen och på Brommageriatriken med 700 anställda.Elisabet Wennlund är läkare och specialist i geriatrik och har haft chefsuppdrag på olika kliniker med inriktning på geriatrik, palliativ vård och rehabilitering bland annat på Capio Geriatrik Löwenströmska sjukhuset. Hon har även varit chefläkare på Capio S:t Görans sjukhus.

Juryn har även utsett två kvinnor till Årets vårdentreprenör och Årets banbrytare. Årets vårdentreprenör är Elisabet Hagert, vd vid Hand & Foot Surgery Center i Stockholm. Hon får priset för att på kort tid ha byggt upp en verksamhet med kunskap och entreprenörskap som drivkraft.

Ur juryns motivering: Hon förmedlar kunskap på flera plan där hon kombinerar vetenskapligt arbete med klinisk vardag, och nyfikenhet med standardiserat kvalitetsarbete. I verksamheten lyfter hon fram patientperspektivet och förenklar vardagen för både patienter och medarbetare.

Årets banbrytare är Britt-Mari Banck, sektionschef vid Självdialysen, Länssjukhuset Ryhov.

Ur juryns motivering: Genom att våga tänka utanför den traditionella synen på patienten som passiv vårdtagare har hon underlättat för patienter att bli aktiva medskapare i vården. Hon är besjälad av att inta patientens perspektiv och har lyft patientmedverkan till en ny nivå, där livet ska styra behandlingen, i stället för att behandlingen ska styra livet.

Priserna delades ut av på onsdagseftermiddagen av statssekreterare Karin Johansson, (KD) i samband med Kvinnornas ledarskapsdag, som arrangerades av Dagens Medicin. Det är fjärde gången som priset till Årets kvinnliga ledare i sjukvården delas ut.

Relaterat material

Nominerade kvinnor 2013

kvinnligaledare2013

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev