Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Tre lugna dagar under sommaren”

Publicerad: 11 september 2013, 08:20

Det ”lugna fönstret” under sommaren har minskat från sex veckor till max tre dagar, enligt Karolinskas chefläkare Gunnar Öhlén.


Färre öppna vårdplatser än planerat och en beläggningsgrad som legat runt 100 procent med många överbeläggningar och utlokaliserade patienter. Så sammanfattar Karolinska universitetssjukhuset den gångna sommaren.

Framför allt akutmottagningarna och vuxenslutenvården har haft det betydligt tuffare än de senaste somrarna.

– Vi brukar tala om det ”lugna fönstret” under sommaren, då trycket på sjukhuset minskar. För många år sedan var det en period på ungefär sex veckor. Nu har det minskat, och i år skulle jag säga att det möjligen gick att skönja under max tre dagar vecka 29. Det lugna fönstret är i stort sett borta, nu har vi ett konstant uppdrag, säger chefläkare Gunnar Öhlén i ett pressmeddelande.

Han uppger att den akuta barnsjukvården, förlossningen och neonatalverksamheten klarat sina uppdrag bättre, bland annat till följd av att runt 200 stockholmskvinnor valt att förlösas någon annanstans i landet.

Den så kallade sommarkommissionen, som följt läget på Karolinska vecka för vecka, ska inom kort komma med en rapport som ska ligga som underlag för sommarplaneringen 2014.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev