Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tre miljoner insulinpennor dras in

Publicerad: 28 oktober 2013, 09:16

På grund av ett produktionsfel har injektionspennor för diabetiker dragits tillbaka i Europa. Inga felaktiga produkter har sålts i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk har dragit tillbaka tre miljoner injektionspennor för insulin.

Orsaken är att vissa produktionssatser innerhåller för hög eller för låg halt av insulin. Men de felaktiga pennorna har inte distribuerats i Sverige, enligt Läkemedelsverket.

– Inga av de felaktiga insulinpennorna har kommit hit, säger Klaus Langhoff-Roos, chef för Novo Nordisk kontor i Sverige, till nyhetsbyrån TT.

Produkterna det gäller heter NovoMix 30 Penfill samt NovoMix 30 FlexPen 100 E/mL injektionsvätska, suspension i förfylld injektionspenna. De används för behandling av diabetes hos barn mellan 10 och 17 år samt vuxna patienter.

Bara en liten del av de tre miljoner pennorna är felaktiga, men företaget har dragit in samtliga pennor i vissa produktionssatser eftersom man inte vet vilka det är fel på.

Produktionsfelet uppstod vid Novo Nordisks fabrik i Kina. Enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har pennorna sålts i en lång rad EU-länder och ännu fler länder kan ha köpt in dem via parallellimport.

Svenska Läkemedelsverket uppger att det inte har märkts av någon ökning av antalet rapporter om hypo- eller hyperglykemi när det gäller de produktionssatser som nu dragits tillbaka.

LINA ÖSTERBERG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News