Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tre semesterperioder väcker kritik i Jämtland

Publicerad: 29 januari 2020, 12:51

Östersunds sjukhus.

Foto: Anneli Åsén Carlsson/Region Jämtland Härjedalen

För att lösa bemanningen i sommar planerar Region Jämtland Härjedalen att dela upp sommaren i tre perioder, från första juni till sista augusti.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenVårdförbundet

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Beskedet har väckt missnöje.

– Vi bor ju i Jämtland. Det kan vara snö i juni. Barnen har inte slutat skolan. Det är kritik vi hört från våra medlemmar, säger Kerstin Lilja, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet Jämtland.

Får man sin semester i sista delen, i andra halvan av augusti, infaller den också när skolornas hösttermin dragit igång, påpekar hon.

– Men det är inte lika negativt. Det största missnöjet gäller att behöva ta ut semester i juni.

Men tre semesterperioder är ingenting nytt, säger Maria Söderkvist, sedan oktober regionens hälso- och sjukvårdsdirektör. Det så kallade semesterdirektivet är bara skruvat på. Det som är nytt för i år är bland annat en tydligare styrning, hur många vårdplatser som behöver hållas öppna och när de, mer successivt än tidgare, ska börja dras ner. Möjligheterna att ”sälja sin semester” kommer inte finnas, till skillnad mot tidigare år.

Varför tror du anställda reagerar, om tre semesterperioder inte är något nytt?
– Vi har ett uppdrag att möta medborgarnas behov av sjukvård även sommartid och att då ta ansvar för det och utifrån semesterlagen säkerställa det behov av sjukvård för våra medborgare i sommar krävs noggran planering med befintliga resurser. Vi har en mycket svår ekonomisk situation och arbetar hårt med att vända det ekonomiska resultatet och nå en budget i balans. Vi är inne i en stor omställning för att anpassa oss till vår budgetram, säger Maria Söderkvist.

Kerstin Lilja från Vårdförbundet, som har lång erfarenhet av att arbeta i regionen, förklarar att man i de flesta verksamheter tidigare har klarat att hålla två semesterperioder, eftersom ”ingen vill ha tre”. Dock inte överallt. Men nu när möjligheten att sälja sin semester inte finns, kommer fler verksamheter förmodligen att få lägga tre perioder för att klara verksamheten.

Hur läget ser ut inför sommaren är svårt att säga nu, eftersom rekryteringen av sommarvikarier precis har börjat. Men hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist är positiv.

– Vi har ett gott rekryteringsläge, vi har fler sökande än vad vi har lediga sjukskötersketjänster. Vi minskar vår inhyrning för andra året i rad och vi tror att vi är oberoende framåt mitten på våren, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev