Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tre stölder – noll misstänkta

Publicerad: 13 februari 2015, 13:38

Ingen i stöldligan som nyligen slog till mot apotek i Jönköpings län har gripits av polis.


Förra veckan rapporterade Dagens Apotek om en stöldliga som slagit till mot tre apotek i Jönköpings län och i går sade säkerchefen Anders Jonasson i Dagens Apotek att det är mycket vanligt med stöldligor som riktar in sig på apotek. Enligt Anders Jonasson är det få av brotten som blir lösta.

Inte heller stölderna i Jönköpings län har klarats upp.

– Vi har inlett förundersökningar om stölderna på apoteken i Sävsjö och i Habo men inte på apoteket i Skillingaryd. Vi har inga gripna och inga misstänkta, säger Tommy Thorngren, kommunikatör på polisen i Jönköping, till Dagens Apotek.

Hur ofta griper ni medlemmar i sådana här stöldligor?

– Det är svårt att säga. Det bygger ofta på att det finns material att gå vidare med.

I det här fallet ska det finnas ett registreringsnummer på en bil som kopplas till stölderna.

– Utredarna tittar på alla uppgifter som de har och om de kan binda iakttagelserna till en person, men som det är nu har vi inga misstänkta för de här brotten.

Personal på apotek upplever ofta en frustration över att inga personer grips fast de lämnar in exempelvis övervakningsbilder som lätt borde kunna knyta gärningsmännen till brotten. Hur ser ni inom polisen på det?

– Om vi får en bild på någon som känns igen som lokal kändis av oss är det en sak, men föreställer fotot någon vi inte känner igen är det inte lika enkelt. De här stöldligorna rör sig ofta i olika delar av landet och det gör det svårare för oss.

Är de här stölderna lågt prioriterade?

– Det kan jag inte påstå. De utreds av våra utredare, men samtidigt kan det vara svårt att gå vidare på ett effektivt sätt. Utredarna har en tuff situation och måste prioritera. Det är klart att fler brott skulle bli uppklarade om vi utredde allt på samma sätt som vi utreder mord.

Vad krävs för att ni ska kunna lösa fler stölder?

– Vi har tagit steg mot mer nationella samarbeten som gör det enklare för oss att se brott som liknar varandra i olika delar av landet. I de här utredningarna har vi sett att det verkar som att liknande stölder skett på andra håll i Småland. Men för att vi ska kunna arbeta mer nationellt och undersöka sammanhang krävs det att vi har resurser för det.

Relaterat material

Säkerhetschefens råd om hur apotekstjuvarna bör bemötas

Tre personer gör inbrott på apotek i Småland

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev