Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tre universitetssjukhus investerar i CT/PET-kamera

Publicerad: 15 mars 2005, 15:02

I december invigdes den första CT/PET-kameran i Sverige, en kamera som kombinerar positronemissionstomografi, PET, och datortomografi, CT. Tekniken ger stora fördelar vid diagnostik och behandling av framför allt cancer.


Upp till 30 procent av alla undersökningar av cancerpatienter som görs med kombinerad CT/PET-undersökning leder till att behandlingen ändras, visar studier. Detta på grund av att läkarna får en bättre bild av sjukdomen.

- CT/PET ger oerhörda fördelar inom onkologin. Jag har hört andra säga att det är oförsvarligt att bedriva cancervård utan en sådan här maskin, och det instämmer jag i, säger Mats Nilsson, professor i medicinsk strålningsfysik på Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

En kombinerad CT/PET-kamera kostar ungefär 25 miljoner kronor. Den första svenska CT/PET-kameran invigdes i december, men har inte köpts in av den offentliga sjukvården, utan av företaget Uppsala Imanet, före detta PET-centrum. Det ligger på Akademiska sjukhusets område, men ägs gemensamt av Uppsala universitet och GE Healthcare.

Tre svenska universitetssjukhus har beslutat att inleda upphandling av en kombinerad CT/PET-kamera. De kommer främst att använda tekniken för att diagnostisera cancerpatienter och planera samt följa deras behandling.

- Vi startar upphandlingen tillsammans med Universitetssjukhuset Mas i Malmö inom ett par veckor. Förhoppningsvis kan vi få den ena av de två CT/PET-kamerorna i år och den andra nästa år, berättar Kaj Jönsson, teknisk chef vid bild- och funktionsdiagnostiskt centrum på Universitetssjukhuset i Lund.

Det är ännu inte bestämt vilket av de två skånska sjukhusen som ska få den första kameran.

Även vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholms län landsting startar upphandlingen inom kort. Sjukhusfysiker Cathrine Jonsson räknar med att CT/PET-kameran kommer att vara på plats på Karolinska i Solna till hösten.

Utreder billigare lösning  Akademiska sjukhuset i Uppsala använder i dag Uppsala Imanets CT/PET-kamera, men det finns planer på att köpa en egen CT/PET-kamera om några år.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Linköping utreds frågan fortfarande. Sahlgrenska universitetssjukhusets chef Bengt-Göran Olausson tror att det dröjer till hösten innan ett beslut tas.   I Linköping övervägs en alternativ lösning för att få tillgång till tekniken.

- Vi undersöker möjligheten att enbart köpa en ny PET-apparat och sedan koppla ihop den med någon av de CT-kameror som vi redan har. Det skulle kosta mindre än att köpa en ny kombinerad CT/PET, säger Lars Baldetorp, produktionsenhetschef för bildmedicinskt centrum vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Bilderna sammanfogas i datorn  Henry Engler, chefläkare på Uppsala Imanet, ger en målande beskrivning av de två teknikerna som kombineras vid CT/PET-undersökning.

- Bilden du får när du undersöker en patient med datortomografi är som en tavla av Leonardo da Vinci. Du kan se varje detalj. Undersökning med PET ger en bild som kan jämföras med ett verk av Renoir. Hans tavlor visar rörelse, vad som händer i vävnaden, förklarar han entusiastiskt.

När de två undersökningarna kombineras vid exempelvis en utredning av misstänkt cancer, får radiologerna en klar bild som både visar eventuell existens av tumörer och deras exakta storlek och position.

Vid undersökning med CT/PET åker patienten först långsamt fram och tillbaka inne i datortomografidelen av den cirkelformade maskinen. När CT-undersökningen är klar skjuts patienten en liten bit längre in i apparaten och hamnar då i PET-delen. I datorn sammanfogas PET-bilderna med datortomografibilderna och en ny, kombinerad bild skapas.

Den svenska sjukvården är sent ute när det gäller att investera i CT/PET-tekniken. I Danmark har CT/PET-kameror funnits i flera år. På  många andra håll i Europa och i USA används tekniken flitigt inom främst onkologin.

- Det är typiskt Sverige, det var likadant när MR kom på 1980-talet. Först ska tekniken utvärderas på alla sätt och vis innan vi kan börja använda den. Trots att undersökningar i USA visar att den är kostnadseffektiv och medför stora förändringar i behandlingen av cancerpatienter. Med CT/PET kan vi se tumörer som inte går att hitta med någon annan metod, säger Mats Nilsson.

Charlotte Enochsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev