Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tre veckors semester för vårdanställda i Region Örebro

Publicerad: 29 maj 2020, 12:47

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Den vårdnära personalen i Region Örebro kommer bara att få tre veckors semester i sommar. Beslutet är taget för att säkra covid-19-vården, rapporterar Vårdfokus. Den fjärde veckan får tas ut i höst. Som kompensation får de berörda 15 000 kronor extra i ersättning.


Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro, beskriver lösningen som “det minst dåliga alternativet” och anser enligt Vårdfokus att det hade varit bättre om alla kunde fått som planerade sommarsemester.

– Men eftersom vi måste bemanna omkring 60 extra covid-vårdplatser och 20 extra iva-platser kunde vi ganska snabbt se att det inte var möjligt att ge alla fyra veckors sommarsemester, säger han till Vårdfokus.

Han håller dock dörren öppen för att vissa anställda trots allt kan få fyra veckors semester, om det vid senare tillfälle visar sig möjligt. Men i så fall kommer det att bli sena besked och därför får de berörda i så fall behålla extrapengarna.

Vårdförbundet var inte eniga med arbetsgivaren om beslutet.

– Vi anser att våra medlemmar har större behov än någonsin av att få fyra veckors sammanhängande semester. Det har varit en tuff situation redan innan pandemin. Vissa orkar verkligen inte och behöver sin ledighet för att inte krascha och gå in i väggen. Vår ingång var därför att arbetsgivaren skulle erbjuda något riktigt bra för de som frivilligt erbjöd sig att flytta semestern, säger Ulrika Hedelind, vice ordförande för Vårdförbundet avdelning Örebro till Vårdfokus.

Hon är också orolig över att det blir svårt att få ut den fjärde veckan under hösten.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev