Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Treåringars psykiska hälsa undersöks

Publicerad: 12 augusti 2014, 11:59

I Västerbotten har den obligatoriska treårskontrollen på BVC utökats med frågor om barnens psykosociala hälsa.


Inför BVC-besöket skickar landstinget ut ett frågeformulär som går till alla föräldrar. Ingen ska behöva känna sig utpekad, förklarar distriktssköterskan Yvonne Lundqvist på Västerbottens läns landstings webbplats.

– Vinsterna är tidig upptäckt av eventuella problem och att komma in i ett tidigt skede om barn och föräldrar behöver stöd, fortsätter hon.

Genom enkäten kan sjuksköterskorna på ett smidigare sätt fånga upp föräldrars oro och funderingar om sådant som barnets språkutveckling och det sociala samspelet med andra barn. Föräldrars tankar om egen sjukdom, separation och arbetslöshet kan också mer naturligt komma med i samtalet.

Utan enkäten och systematiseringen var samtalet vid treårskontrollen mer beroende av hur den enskilda distriktssköterskan fungerade tillsammans med föräldrarna. Nu blir besöken mer lika varandra.

Enligt Västerbottens läns landsting är det först med att undersöka små barns psykosociala hälsa i samband med treårskontrollen. Undersökningen ingår i landstingets satsning på barns och ungdomars hälsa, Salut.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev