Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trilskande s-ledamöter kan uppmanas att lämna partiet

Publicerad: 11 november 2003, 14:27

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting tvingar fullmäktigeledamöter att rösta i enighet med partilinjen. Annars får de inte kandidera på valsedeln. Om de ändå går emot partiet i fullmäktige riskerar de uteslutning.


- Om man inte röstar med oss riskerar man att bli utesluten, säger s-gruppledaren Lars Dahlberg.  S, v och mp har en bräcklig majoritet i Stockholms läns landsting - 75 mandat mot oppositionens 74. Och hittills har fem ledamöter sagt att de kanske röstar emot den överenskomna budgeten i fullmäktige, vilket alltså kan spräcka koalitionen. Majoritetspartierna arbetar nu med att få till en rättning i de egna leden.  Hårdast regler för partirebeller finns inom s. Där måste fullmäktigeledamöter skriftligen lova att rösta med partigruppen - redan innan de är valda. Endast den som skriver under en "kandidatförsäkran" får stå på valsedlarna.  - En förutsättning för att vi ska kunna fullfölja det partiprogram vi har är att våra partigrupper i alla sammanhang kan agera som grupp, säger Lars Dahlberg.  Kan få lov att rösta emot gruppen  Inför varje omröstning samlas partigruppen. Den som då vill rösta på ett annat sätt än s-partilinjen i fullmäktige kan få lov att göra det, men först efter beslut från partiets gruppledning. Och en sådan tillåtelse är svår att ge i ett tajt parlamentariskt läge, menar Lars Dahlberg.  Vad händer med den som ändå inte röstar med partilinjen?  - En ledamot som röstar mot vårt partiförslag uppmanas att lämna sitt uppdrag, säger Lars Dahlberg och syftar på  platsen i fullmäktige.  Partiet kan dock inte tvinga någon att lämna sitt förtroendeuppdrag. Enligt Lars Dahlberg får ledamoten då sitta kvar som politisk vilde, alltså som en ledamot utan partibeteckning.  - Det är det troligaste utfallet, att man faktiskt blir uppmanad att lämna partiet, säger Lars Dahlberg.  Är det rimligt?

- Tänk om fullmäktige bestod av 149 personer med egna partiprogram. Då skulle det bli omöjligt att styra landstinget. Det är därför vi har partier.  Är det här praxis inom socialdemokratin?  - Det blev det efter valet 1994. Det hänger ihop med personvalsinslaget. Det får inte bli så att en individ som blir inkryssad genom att vara vidlyftig hindrar oss från att fullfölja vårt partiprogram, för då behöver vi inget parti längre, säger Lars Dahlberg.  Inga tvingande regler i v och mp  Inom vare sig mp eller v i Stockholms läns landsting finns några tvingande regler för att få ledamöter att rösta med partilinjen. Och inom mp väcker det förvåning att det finns inom andra partier.  - Alla som är valda till ett politiskt uppdrag är valda på ett personligt mandat, säger landstingsrådet Bengt Cedrenius, som är starkt avvisande till alla sådana tankar.  De personer som hittills aviserat att de kanske inte stöder sina partier är v-ledamöterna Kerstin Pettersson och Catarina Wahlgren, s-ledamöterna Marie-Louise Sellin och Håkan Jonsson och miljöpartisten Åke Askensten.  Den 25-26 november ska budgeten för 2004 beslutas i fullmäktige. Då spikas skattehöjningen och besparingarna i sjukvården, som bland annat innebär nedläggningar av sjukhusen i Norrtälje och Södertälje som akutsjukhus. För att budgeten inte ska gå igenom räcker att en person röstar emot den eller att två personer lägger ned sina röster.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev