Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trippelkombo var bra vid reumatoid artrit

Publicerad: 18 juni 2013, 10:47

När inte standardläkemedlet metotrexat hjälper reumatiker går det lika bra att testa tablettbehandlingar i stället för en dyrare TNF-hämmare, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Nu kommer de hittills mest trovärdiga resultaten som pekar på att äldre beprövade läkemedel kan vara väl så effektiva som modernare biologiska läkemedel vid svårbehandlad reumatoid artrit.

Det är amerikanska forskare som randomiserat 353 patienter med aktiv sjukdom trots behandling med metotrexat till att dessutom få subkutana injektioner med TNF-hämmare etanercept (Enbrel) eller de två orala läkemedlen hydroxyklorokin och salazopyrin.

Efter 48 veckor hade patienterna i båda grupperna fått en i det närmaste likvärdig symtomförbättring enligt skalan DAS28.

Det var inte heller någon skillnad mellan grupperna när forskarna analyserade dem som inte svarat på tilläggsbehandlingen och bytt över till den andra behandlingen. Dessa patienter fick ungefär samma symtomlindring oavsett vilken startbehandling de hade.

Patienterna som initialt fick TNF-hämmare drabbades dock något mindre av skador i lederna, sett med röntgen. Enligt forskarna var denna skillnad inte tillräckligt stor för att de mycket dyrare TNF-hämmare ska väljas före den äldre medicinkombinationen i klinisk praxis.

Ronald van Vollenhoven, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, betecknar resultaten som ”viktiga men inte så överraskande”.

– Att först testa de äldre behandlingarna innan man tar steget till biologiska läkemedel är helt vedertaget inom svensk reumatologi. Men behandlingen ska vara individanpassad och det kan finnas skäl att gå direkt till biologiska läkemedel hos vissa patienter som inte svarar på metotrexat, säger han.

Vidare påpekar Ronald van Vollenhoven att resultaten i stort överensstämmer med en svensk studie, Swefot, med liknande upplägg, som han varit koordinator för, se länkar till höger.

– Skillnaden var att vi studerade en annan TNF-hämmare, infliximab, och att vår studie inte var blindad, det vill säga både patienter och läkare kände till vilken behandling som gavs. Det gjorde att vår studie kostade mer än tio gånger så lite som den amerikanska studien, även om den senare fick ett högre vetenskapligt bevisvärde, säger Ronald van Vollenhoven.

Läs abstract:

James O’Dell med flera. Therapies for Active Rheumatoid Arthritis after Methotrexate Failure. New England Journal of Medicine, publicerad online den 11 juni 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1303006

Relaterat material

Mindre fördel med TNF-hämmare på sikt

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev