Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Triss i it-strul i Region Skåne

Publicerad: 6 mars 2015, 12:16

UPPDATERAD Vårdens tillgång till journaler är trög eller obefintlig medan patienterna får för mycket information.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Förra torsdagen slogs stora delar av Region Skånes nätverk ut till följd av en programuppdatering. Enligt Sveriges Radio Kristianstad drabbades totalt 26 000 datorer och felet gjorde att det under stora delar av dagen var omöjligt att komma åt patientjournalerna.

Skånevård Kryh, som är en av regionens fyra förvaltningar, valde att lex Maria-anmäla avbrottet, bland annat sedan en patient fått en felaktig premedicinering. I anmälan kallas avbrottet även för en ”allmänt riskfylld vårdsituation” som hade kunnat medföra allvarliga skador.

I går var det dags igen. Denna torsdag kunde den skånska vården visserligen läsa journalerna, men svarstiderna i de olika systemen vara långa. Vad det felet berodde på är, enligt radion, fortfarande okänt men det går inte att utesluta ett samband mellan torsdagshaverierna.

Samtidigt rapporterar Sveriges Radio Kristianstad att delar av den tjänst som gör det möjligt för att patienter att läsa sin egen journal över nätet stängs av efter knappt ett års drift. Anledningen är att patienterna fått ta del av mer information än vad som var tänkt.

Hur det ställt med Region Skånes it egentligen?

– Vi ha fortsatta driftstörningar i form av seghet i vårt nätverk och vissa system är mer eller mindre tillgängliga, säger Ewamay Cederholm, verksamhetschef för IT/MT-divisionen inom Region Skåne, till Dagens Medicin och lägger till att hon inte kan svara för vad som hänt med patienttjänsten.

Vet ni vad störningarna beror på?

– Nej, grundorsaken vet vi fortfarande inte. Våra leverantörer felsöker.

När jag pratade med regionrevisorn NP Magnusson i höstas sade han att revisorerna granskat it-tjänsterna ”år efter år efter år” och att de varje gång har hittat något att anmärka på. När ska det bli bättring?

– Jag kan inte svara på det.

Relaterat material

Skrivarna sabbade Skånes system

Revisorerna risar Region Skånes it-tjänster

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev