lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trögt att lösa sommaren på flera håll

Publicerad: 29 april 2013, 06:13

Det är svårare att rekrytera sjuksköterskor till sommaren i år jämfört med tidigare år. Det uppger flera landsting.


Landstinget Kronoberg får dra in fler vårdplatser än förra sommaren eftersom antalet intresserade sjuksköterskevikarier är färre. Region Skåne vill ha 750 sjuksköterskevikarier till sommaren. I mitten av april var 300 klara.

I förra veckan saknades fortfarande över 100 sjuksköterskor till sommaren i Västerbottens läns landsting. Då hade bara 30 anställts.

Ja, så här ser det just nu. Personaldirektörer på flera håll i landet säger också att det har gått trögare än vanligt att hitta tillräckligt många sjuksköterskor till sommaren.

– Det är svårare. Vi märker det eftersom det är färre sökande och konkurrensen från andra arbetsgivare är större än tidigare, säger Christina Elmros, HR-chef i Västerbottens läns landsting.

Johan Larson, ordförande på Vårdförbundets lokalavdelning i Västerbotten, håller med om att det ser värre ut än tidigare vad gäller bemanningen i sommar. Men han menar att det handlar om att landstinget inte vill betala nyexaminerade sjuksköterskor den ingångslön de kräver och förtjänar och inte i första hand på en faktisk sjuksköterskebrist.

– Landstinget måste släppa på prestigen och faktiskt betala det studenterna är värda. Men det löser naturligtvis inte hela problemet, säger Johan Larson.

Kan det vara så att landstinget inte har råd med det?

– Nej, det handlar inte om det. Landstinget lägger ut pengar på andra saker, som att betala mer i ersättning för extra pass. Det handlar inte om att det saknas pengar, utan om att det saknas vilja.

Jörgen Britzén, HR-direktör i Region Halland, ser ett annat problem i sin hemregion. Han uppger att det har blivit allt vanligare att sjuksköterskor får vänta längre än de tre veckor som Socialstyrelsen har satt upp för att få ut sina legitimationer.

– Vi anställer ändå sjuksköterskor till rätt lön, men kan bara ge dem arbetsuppgifter som undersköterskor har eftersom de saknar leg. Det är problem nog med att få till tillräckligt många vikarier, säger han.

Enligt Camilla Henningsson, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Halland, är det dock inget stort problem att legitimationerna inte är klara direkt.

– Det vi vill är att de som tar examen får gå bredvid dem med mer erfarenhet, så att de får en trygg inskolningstid. Den tiden tar det tills man får legitimationen, säger hon.

Camilla Henningsson ser dock att regionens sjukhus har stora bekymmer eftersom sjuksköterskor säger upp sig och söker sig därifrån på grund av dålig arbetsmiljö och villkor. Bonusar och morötter för ordinarie personal som hoppar in trots ledighet, eller väntar med sin semester är ingen bra lösning, tycker hon.

– Landstinget kan inte erbjuda något bara över sommaren. Lönen ska vara vettig för den som kommer in och arbetsmiljön ska tillåta raster.

Hon säger att hon är uppriktigt orolig över situationen som den ser ut att bli i sommar.

– Det känns som att vi och våra medlemmar gör det vi kan. Det måste vända nu. Helst redan i går. Jag hoppas att sjukhusen börjar inse vad de håller på med, börjar betala dem som har jobbat länge och ger dem en löneutveckling.

Relaterat material

Blivande sjuksköterskor säger nej till Stockholmssjukhus

En till kommun erbjuder 25 000

Uppskjuten semester ger bonus i Lund

Färre vårdplatser väntas i Kalmar

Dalakommun ger 25 000

Höjer ingångslön med 500 kronor

Kända löneknep inför semestern

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev