Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Troilius kan förlora sin legitimation

Publicerad: 31 januari 2008, 15:37

Plastikkirurgen Carl Troilius, som dömts för grov våldtäkt på en patient, bör fråntas sin läkarlegitimation. Det anser Socialstyrelsen.


Carl Troilius dömdes i september 2007 av tingsrätten till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Hovrätten skärpte sedan straffet till fyra års fängelse och bedömde dessutom våldtäkten som grov.

Carl Troilius överklagade då till Högsta domstolen, som för drygt en vecka sedan beslutade att inte pröva målet. Därmed vann hovrättens dom laga kraft.

Socialstyrelsen har nu beslutat att föreslå att plastikkirurgen fråntas sin legitimation, skriver Sydsvenskan. Formellt är det dock Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som beslutar om deslegitimering.

Socialstyrelsen har också prövat en lex Maria-anmälan mot Carl Trolius som grundar sig på att plastikkirurgen före våldtäkten injicerade bedövningsmedlet propofol i patienten – utan nödvändig säkerhetsutrustning.

Enligt Sydsvenskan menar Socialstyrelsen att Carl Troilius därmed utsatte patienten för allvarlig skaderisk och att det inte fanns några ursäktande omständigheter till hans agerande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev