torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Troilius utesluten ur plastikkirurgisk förening

Publicerad: 30 november 2007, 10:15

Carl Troilius har uteslutits från svensk plastikkirurgisk förening.
– Han har skadat vårt rykte, säger Jan Lilja, föreningens ordförande.

Ämnen i artikeln:

Plastikkirurgi

Det var i samband med gårdagens årsmöte för Svensk plastikkirurgisk förening som föreningen beslutade att utesluta en av sina medlemmar – plastikkirurgen Carl Troilius.

– Beslutet var helt enhälligt, säger Jan Lilja, ordförande för Svensk plastikkirurgisk förening.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om att även en annan förening där Carl Troilius varit medlem, Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, beslutat om uteslutning (läs mer här).

Carl Troilius har av Tingsrätten i Malmö dömts för våldtäkt av en patient till fängelse i 3,5 år och väntar nu på hovrättens dom, som faller den 11 december. Men trots att domen inte vunnit laga kraft väljer föreningen att utesluta Carl Troilius.

– Vi gör det ändå eftersom han skadat föreningens rykte genom de olika uttalanden han gjort om förhållandet till sina patienter. Enligt våra stadgar kan man bli utesluten om man skadar föreningens rykte och enligt vår mening har han, genom sina yttranden, skadat oss så mycket att han inte längre kan vara medlem i Svensk plastikkirurgisk förening.

Enligt Jan Lilja kan ett sådant beslut endast fattas i samband med ett årsmöte.

– Vi i styrelsen har naturligtvis diskuterat det här tidigare men vi kan inte utesluta någon på egen hand. Gårdagens årsmöte var det första efter att den här affären uppdagades, säger han.

Hur är det att vara plastikkirurg i dag, skäms man?

– Vi skäms inte men vi vill ju naturligtvis att alla ska veta att vi tar avstånd från hans verksamhet såsom den har bedrivits. Själv har jag inte märkt något mer än att det är här är något som självfallet har diskuterats kollegor emellan, säger Jan Lilja.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev