Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trombolys farligt inför akut ballongvidgning

Publicerad: 13 februari 2006, 15:50

Det är direkt skadligt för patienten att ge blodproppsupplösande läkemedel inför ballongvidgning vid akut hjärtinfarkt. Det visar en ny studie publicerad i The Lancet i dag.


Forskare från Dallas i USA har gått igenom 17 studier där patienter behandlats för stor hjärtinfarkt med ST-höjning. Totalt ingick över 4 500 patienter.

Samtliga fick akut ballongvidgning med stentinläggning. Nära hälften, eller 2 237 patienter, fick läkemedel innan ingreppet gjordes: heparin, glykoprotein IIb/IIIa-hämmare, trombolys eller de två senare i kombination. De övriga 2 267 patienterna fick inte dessa läkemedel.

Forskarna följde upp patienterna 42 dagar efter ingreppet. Då hade de som fått läkemedel innan operationen drabbats av betydligt fler allvarliga komplikationer. Totalt hade 106 patienter i den gruppen dött, att jämföra med de 78 som avlidit av dem som inte fick läkemedel. De som fått läkemedel löpte även större risk att drabbas av ny infarkt, större blödning, stroke och ny revaskularingering.

Risken var särskilt tydlig om patienten hade fått trombolys, som löser upp blodproppen. Ett skäl kan vara att då läkemedlets effekt upphör efter några timmar ger det motsatt verkan, och bidrar istället till proppbildning just då ingreppet görs. När det gäller de andra läkemedlen, som endast hindrar blodproppen från att fortsätta växa, var sambandet inte lika tydligt.

Forskarna drar slutsatsen att dessa läkemedel inte ska ges till patienter med ST-höjande hjärtinfarkt då de behandlas med akut ballongvidgning, såvida det inte sker inom ramen för en vetenskaplig studie.

- Det här stämmer med de behandlingsrekommendationer vi har i Sverige. Vi rekommenderar ingen förbehandling med läkemedel, säger Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News