Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tror på bättre hälsokunskap

Publicerad: 8 september 2010, 15:12

APOTEKSMÄSSAN 2010 Farmaceuter borde utbildas för att kunna arbeta i hälsobranschen, tycker Apoteket AB:s förre vd Stefan Carlsson.


En vanlig invändning mot hälsotjänster på apoteken är att de anställda inte har någon vårdutbildning.

– Då kanske man ska fråga sig hur farmaceuternas grundutbildning ser ut. Kanske ska det finnas ett stråk av hälso- och vårdkunskap? sade Stefan Carlsson på ett seminarium under onsdagen.

När det gäller apotekens framtid i hälsobranschen är det nämligen bara fantasin som sätter gränser för vad de kan göra, enligt Apoteket AB:s före detta vd.

– Hälsovård är en nisch som på sikt kan ge god lönsamhet. Slaget står inte om vem som ger bäst rådgivning om läkemedel, för det kommer alla att ge. Slaget kommer att handla om egenvården och om branschglidningarna, sade Stefan Carlsson.

Mycket arbete återstår dock innan apoteken tagit sig in i hälso- och vårdbranschen, tror han.

– Kunderna har inte hittat apoteken som första länken i vårdkedjan. Det har varit mycket snack och lite verkstad, sade Stefan Carlsson.

Skälen till att det går trögt är flera, förklarade han. Apotekets initiativ som hälsotorg och hälsocoacher har mest bara runnit ut i sanden sedan eldsjälarna gett upp. Och dessutom anser sig landstingen ha monopol på vård- och hälsoområdet.

Men om apoteken får en större roll i vårdkedjan innebär det stora fördelar för patienterna, med ökad tillgänglighet och billigare kostnad. Dessutom skulle det ge personalen på apoteken kvalificerade utmaningar på jobbet.

– Jag tycker att det är svårt att se människor med fem eller tre års högskoleutbildning bara se till att patienten får rätt burk och ge rudimentär information, sade Stefan Carlsson.

Hälsorådgivning innebär däremot ett kvalificerat kundmöte, tycker han.

– Ge apoteken en möjlighet att lyckas där vården har misslyckats: när det gället tillgänglighet och förebyggande vård, sade Stefan Carlsson och föreslog avslutningsvis att apoteken borde ingå i det fria vårdvalet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev