fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trötta unga läkare lika påverkade som om de vore fulla

Publicerad: 7 september 2005, 21:40

Trötthet påverkar unga läkare lika mycket som om de druckit tre, fyra drinkar. Det framgår av tester på läkare under utbildning som gjorts av amerikanska forskare. Resultaten publiceras i det senaste numret av Journal of American Medical Association, Jama.


I juli 2003 införde Accreditation Council for Graduate Medical Education en gräns på 80 timmars arbete per vecka för läkare under utbildning. Detta sedan larmrapporter kommit som dokumenterat de negativa effekterna av trötthet på de blivande doktorerna.

Nu kommer en ny studie som för första gången jämför sömnbristens påverkan på läkarnas uppmärksamhet med alkoholintag.

Bakom studien står bland annat barnläkaren Judith Owens, som arbetar på en klinik för barn med sömnstörningar och själv var inblandad i en svår trafikolycka efter ett långt arbetspass som blivande läkare.

Hon och hennes medarbetare konstruerade ett test för att mäta hur läkarna påverkades. De 34 deltagarna i studien testades under olika omständigheter. De arbetade på tjänster som motsvarar ST-läkare i Sverige. Genomsnittsåldern var 28,7 år.

Först testades läkarna efter en månad med lätta arbetspass. Detta definierades som dagtidstjänstgöring med arbete på olika kliniker med lite eller inget jourarbete. Deltagarna hade i genomsnitt 44 timmars arbetsvecka innan de gjorde testet och natten före sov de i genomsnitt sex timmar och 37 minuter.

Sedan fick deltagarna arbeta en månad under motsvarande omständigheter, men innan de gjorde testet fick de dricka vodka motsvarande tre till fyra drinkar eller en alkoholkoncentration i blodet på 0,4-0,5 promille.

Före nästa test arbetade läkarna en månad med jourarbete var fjärde eller femte natt. Den genomsnittliga arbetstiden var 90 timmar i veckan. Natten före testet gjordes sov de i medeltal tre timmar och 26 minuter.

Efter denna jourtyngda månad hade de uttröttade läkarna samma problem med uppmärksamheten som när de hade druckit alkohol. Ytterligare ett test i en körsimulator visade att sömnbristen till och med gjorde dem till sämre bilförare än när de var onyktra.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev