torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trycket ökar på Bup i Gävleborg

Publicerad: 19 oktober 2012, 06:47

Landstinget Gävleborg klarar inte av att leva upp till vårdgarantin för barn och unga med psykiska problem när fallen ökar.


Det berättar Söderhamns-Kuriren.

– På barn- och ungdomspsykiatrin i Gävleborg har vi haft 17 procent fler besök i år jämfört med samma period förra året, säger Roger Westerlund, verksamhetschef, till Dagens Medicin.

Förra året fick barn- och ungdomspsykiatrin i landstinget 18 000 besök totalt, en siffra som väntas bli betydligt högre i år. Landstinget ska klara av att ge en första vårdbedömning till 90 procent av de barn- och unga med psykiska problem som söker hjälp inom 30 dagar. Men den siffran har senast legat på 83 procent.

Landstinget är inte ensamt om att inte klara vårdgarantin för barn och unga med psykiska problem. I augusti i år klarade Landstinget Dalarna bara vårdgarantin till 69 procent och Landstinget i Värmland till 55 procent. Sämst låg Västerbottens läns landsting, som bara kom upp i 22 procent.

Framför allt är det patienter med neuropsykiatriska diagnoser som ökar i Landstinget Gävleborg, särskilt ADHD, enligt Roger Westerlund. Han ser samma trend hos andra landsting.

– Det ger också undanträngningseffekter. Om vi inte mäktar med allt kan patienter med andra diagnoser få vänta längre.

En del av ökningen i Landstinget Gävleborg antas bero på att patienterna hamnar på fel vårdnivå. För att avlasta specialistvården arbetar landstinget nu med att tydligare definiera vad som är specialistpsykiatri och vad som ligger på familjehälsan.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev