Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tryckmanschetter hjälper mot svår kärlkramp

Publicerad: 24 April 2008, 14:09

VÅRMÖTET Behandling med tryckmanschetter på de nedre extremiteterna minskar smärtan hos patienter med svårbehandlad kärlkramp mer än konventionella metoder.


Ämnen i artikeln:

Kärlkramp

Det visar en studie som presenteras i dag på det kardiovaskulära vårmötet i Malmö.

Eftersom allt fler överlever hjärtinfarkter och andra hjärt-kärlhändelser ökar antalet patienter med svårbehandlad kärlkramp, kronisk refraktär angina.

- De här patienterna har ont vid aktivitet,  men en del även i vila. De har genomgått så många bypassoperationer och ballongvidgningar att de inte kan opereras mer, och de har maximal medicinering. Men det finns symtomlindrande behandling, säger Susanne Bondesson, doktorand och sjuksköterska på medicinkliniken vid Centralsjukhuset i Kristianstad.

På vårmötet presenterar hon i dag, torsdag, en studie där två sådana metoder har jämförts. 79 patienter behandlades med så kallad enhanced external counterpulsation, EECP.

Vid 35 tillfällen behandlades patienterna under en timme med tryckmanschetter som sätts på vad, lår och över stuss, och som vid varje hjärtslag pressar blodet in mot kroppens centrum. Detta ökar genomblödningen även i hjärtats kranskärl. Metoden är gammal men används på få ställen i Sverige.
En annan grupp patienter behandlades med en vanligare metod, ryggmärgsstimulering, där en elektrod läggs in i epiduralrummet. Denna metod sänker tonus i sympatiska nervsystemet, syrebristen i hjärtat minskar vilket leder till minskad angina.

I studien ingick även en kontrollgrupp som endast behöll sin läkemedelsbehandling.

Patienterna följdes i ett år. Det visade sig att patienterna i kontrollgruppen varken blev bättre eller sämre, de låg kvar i samma anginaklass, CCS-klass, och de använde lika mycket nitrat, det läkemedel som läggs under tungan för att lindra kärlkrampen. Däremot blev både de som fick ryggmärgsstimulering och de som fick EECP signifikant bättre, efter både sex och tolv månader. Resultaten i EECP-gruppen var dessutom signifikant bättre än i gruppen som fick ryggmärgsstimulering.

- Men det viktiga är inte att den ena metoden är bättre än den andra, utan vad vi vill visa är att det finns två bra behandlingsmetoder som kompletterar varandra för de här patienterna, säger Susanne Bondesson.

Ämnen i artikeln:

Kärlkramp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev