Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Trycksåren uppkommer på akuten”

Publicerad: 15 maj 2013, 12:00

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån. Från vänster: Åke Strandberg, affärsområdes­chef för Capio specialistkliniker, Dag Salaj, läkarchef, och Rolf Lamborn, vd och verksamhetschef, under samtalet på Dalens sjukhus.

37 procent av patienterna på Dalens sjukhus hade någon form av trycksår i SKL:s mätning. Men ledningen menar att många sår börjar redan på akuten.


På plan sex på Capio Geriatrik Dalens sjukhus i södra Stockholm trängs Rolf Lamborn, vd och verksamhetschef, Dag Salaj, läkarchef, och Åke Strandberg, affärsområdes­chef för Capio specialistkliniker, runt ett litet runt bord.

Alla tre bläddrar och pekar i den statistik från Sveriges Kommuner och Landsting som nyligen slog fast att sjukhuset har mer än dubbelt så hög andel trycksår som det genomsnittliga landstinget och över tre gånger så hög andel som den genomsnittliga kommunen.
– Vår självbild fick sig en törn, konstaterar Åke Strandberg.

Sedan kommer förklaringarna.

Vecka 10, när mätningarna genomfördes, härjade vinterkräk­sjukan vilket gjorde att mätningarn­a på en av sjukhusets avdelningar inte gick rätt till.

Men även om den avdelningen räknas bort är andelen trycksår ändå hög och ett klart brott mot den nedåt­gående trend sjukhuset har visat över de senaste två åren, förklarar Åke Strandberg.
– 20 procent av våra patienter har dessutom trycksår när de skrivs in, fortsätter Åke Strandberg och uppskattar motsvarande siffra för jämförbara kliniker till 10–12 procent.

Och var trycksåren uppkommer är enligt honom ingen hemlighet.
– Vi vet att britsen på akuten är den enskilt största faktorn bakom uppkomsten av trycksår, säger Dag Salaj.

Och i Dalens fall är det ofta britsarna på Södersjukhuset det gäller, intygar Rolf Lamborn.

Men Ulla Frisk, kvalitets- och utvecklingssamordnare på Södersjukhuset, Sös, har svårt att se sitt sjukhus som syndabock. Hon konstaterar att en fullständig hudbedömning sker vid inläggning på avdelning, men redan på akuten bedömer personalen om patienten kan vara i riskgruppen för trycksår. Det kan vara fallet när det handlar om en ”äldre, magerlagd person”, som Ulla Frisk säger.
– Det kan räcka med några timmars stillaliggande för att skapa en skada, då huden fortfarande är hel men där rodnad tyder på vävnadsskada, säger hon.

Enligt Ulla Frisk finns tryck­avlastande madrasser på i stort sett alla Sös-akutens britsar och personer i riskgruppen kan också­ få hjälp med lägesändring.
– Däremot är det inte rimligt att akutpersonalen ska hinna göra en fullständig hudbedömning, säger Ulla Frisk och konstaterar att det därför är svårt att veta om patienten hade trycksår redan vid ankomsten till akuten eller om det uppstod där.

För att få hjälp med att komma till rätta med problemen kontaktade­ Capio Geriatrik Dalens sjukhus Christina Lindholm, professor vid Sophiahemmet högskola och en av världens ledande forskare om sår och sårvård. Nyligen besökte hon sjukhuset och genomförde en ny mätning som visar att andelen patienter med trycksår var 21,6 procent vilket är mer i linje med den sjunkande trenden ledningen hoppades på.

Relaterat material

Rankning sätter tryck på sjukhusen

Omvårdnad kan ta plats i fler register

Sjuksköterskor bedömde trycksår olika

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev