söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tryckta Fass går i graven

Publicerad: 22 september 2014, 04:30

Under nästan 50 år har Fassboken gått från informationskälla till obsolet tegelsten och dörrstopp. 2015 års upplaga blir den sista.

Ämnen i artikeln:

Fass

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Den är närmast en institution på svenska sjukhus, vårdcentraler och apotek. Fass. Den nu nästan femtusen sidor tjocka boken med information om alla Sveriges läkemedel kom för första gången ut 1966 men nu har Läkemedelsindustrins branschorganisation, Lif, som ger ut Fass, beslutat att lägga ner den tryckta boken.

Varför då?

– Av patientsäkerhetsskäl. Den läkemedelsinformation som finns i boken är i princip inaktuell när boken lämnar tryckeriet och det är inte försvarbart. Fass.se och de andra elektroniska versionerna av Fass är det som vi har förordat sedan 2009. Nu tar vi steget och tycker att det är dags att ta bort boken helt enkelt, säger Kristina von Sydow, chef för Fass-avdelningen på Lif, till Dagens Medicin.

Vad ska vården göra om det blir problem med att komma åt fass.se?

– Det är en intressant fråga. Vi jobbar väldigt mycket med att fass.se ska var tillgänglig från vår sida men sedan kan det strula åt andra håll. Om man inte kommer åt fass.se så finns en version anpassad för mobil och surfplatta. En del har sett boken som en back up när systemen strular men med tanke på att boken sedan 2008 inte på något sätt har beställts systematiskt från vården så har den heller inte varit en back up. Det är också en ganska farlig back up eftersom man inte vet vad som är inaktuellt i den.

Tror du att den kommer att bli saknad?

– Det finns säkert några som kommer att sakna Fass-boken tror jag. Men jag tror att de flesta redan i dag använder fass.se och redan har gått över till det arbetssättet.

Tryckta Fass blev 49 år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev