Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tryggare med delat rum i vården

Publicerad: 24 juli 2012, 12:04

En fördel med flerbäddsrum är att sjuksköterskan som vårdar en patient även har kontakt med de andra.

Foto: Photos.com

Både sjuksköterskor och patienter ser fördelar med flerbäddsrum. Tryggheten är större än i enkelrum, visar en ny svensk studie.


Forskarna intervjuade både sjuksköterskor och patienter. Många sjuksköterskor tyckte att det kändes tryggt med flerbäddsrum, eftersom de då kunde vårda en patient och samtidigt ha översyn över övriga patienter. Många sjukhus går över till enkelrum, bland annat Borås som har en ny vårdbyggnad med enbart enkelrum.

– Vår slutsats är att sjukhusen bör fundera över hur patienterna ska känna sig trygga även vid vård i enkelrum. En annan intressant sak är att sjuksköterskorna upplevde att det var trevligare att vårda män i flerbäddsrum än kvinnor, och det är en genusaspekt som vi tycker bör studeras ytterligare, säger Sylvia Määttä vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Hon är medförfattare till studien som ingår i ett större projekt i samarbete mellan universiteten i Göteborg och Lund.

Även patienterna uppskattade flerbäddsrum. De tyckte det kändes tryggt att ha andra omkring sig. Som nackdelar nämndes att andra patienter eller personal kunde störa nattsömnen.

– Det som genomsyrar patienternas erfarenheter av vård i flerbäddsrum är hänsynstagande. Till exempel är det få som upplever det som ett problem att sköta sin hygien bland andra, säger Sylvia Määttä.

Studien To provide care and be cared for in a multiple-bed hospital room kommer att publiceras i Scandinavian Journal of Caring Sciences.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev