Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tsunamin starten på hjärtligt samarbete

Publicerad: 23 januari 2008, 09:17

En kontakt i samband med en utställning om arbetet i Phuket i Thailand efter tsunamin har nu lett till att professor Karl Swedberg i Göteborg har utnämnts till hedersmedlem i thailändska kardiologföreningen.


–Jag tycker att det var en ära att de uppskattade samarbetet så att de ville etablera det på detta sätt, säger Karl Swedberg, som är professor i medicin och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra.

Kontakten med hjärtläkarna i Thailand knöts sedan Karl Swedberg sett en utställning som visade arbetet med att hjälpa människor i Phuket efter tsunamikatastrofen annandag jul 2004.

– Jag blev rörd av den enorma insatsen och den stora empatin.

Han kontaktade kollegor i landet som han träffat tidigare och frågade om det fanns något han kunde göra.

– De föreslog att jag skulle hjälpa till med att utveckla behandlingsriktlinjer, för det hade de över huvud taget inte på nationell nivå.

Det första området blev hjärtsvikt, eftersom Karl Swedberg har lett arbetet med att arbeta fram riktlinjer för denna diagnos på både svensk och europeisk nivå.

– Sedan har det fortsatt. De har gjort vissa registerstudier och jag har föreslagit hur de ska tolka dem. Nu ska vi gå vidare med en forskarutbildning. De thailändska kardiologerna har stor kunskap, men begränsad erfarenhet av forskning som vi anser att den ska bedrivas.

Varför då?

– Deras medicinska tradition är så pass ny - medicinen har utvecklats enormt under en kort period.

Skiljer sig thailändarnas hjärtproblem från svenskars?
– Inte vad vi tror. Det ser ut som om de har mer obehandlad hypertoni än vad vi har och de har inte lika utbredd koronarsjukdom, så preventionen ska bedrivas lite annorlunda.

Har du varit ofta i Thailand?

– Jag har varit där ett antal gånger, vi åker dit årligen på semester.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev