Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tuff arbetsmarknad väntar framtidens apotekare

Publicerad: 3 mars 2008, 11:35

Vill man vara säker på att få jobb ska man utbilda sig till ett vårdyrke. För samtliga yrkesgrupper inom vården ser arbetsmarknaden ljus ut. Med ett undantag – apotekare.


Till hösten påbörjas apotekarutbildning för nästan 50 procent fler apotekare än arbetsmarknaden kommer att ha behov av när studenterna är färdigutbildade om fem år. Däremot kommer det att råda ett stort underskott på receptarier. Detta enligt en i dag publicerad rapport från Högskoleverket om vilka utbildningar som kommer att leda till jobb i framtiden.

Apotekarutbildningen är den enda utbildningen inom hälso- och sjukvårdssektorn där antalet utbildningsplatser bedöms vara större än marknadens rekryteringsbehov.

Den yrkeskategori inom vården där obalansen är störst åt andra hållet, det vill säga att för få personer utbildas, är biomedicinska analytiker. Enligt Högskoleverkets bedömning utbildas knappt hälften så många biomedicinska analytiker som kommer att efterfrågas när de är färdigutbildade.

Även utbildningarna till läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och psykologer är i dag underdimensionerade för att möta rekryteringsbehovet när dagens studenter är färdigutbildade.

Vad gäller apotekarna skriver dock Högskoleverket att den beslutade avregleringen av apoteksmarknaden gör det framtida rekryteringsbehovet svårbedömt, och att det mycket väl kan visa sig att marknaden kommer att efterfråga betydligt fler apotekare än myndighetens prognoser visar.

Läs hela rapporten på Högskoleverkets hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev