Nyheter
Tuff ordväxling om dostjänster
Publicerad: 13 mars 2014, 14:00
Bristen av en nationell samordnare stod i centrum när flera aktörer på dosmarknaden möttes på ett seminarium i dag torsdag. Att dosföretagen inte är de bästa vänner framgick också med stor tydlighet.
Förra året trädde omregleringen av marknaden för dostjänster i kraft. Att den medfört många problem med fellevererade och felförpackade läkemedel stod inte minst klart när Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i januari 2014 kom med en rapport om dosförpackade läkemedel i tio landsting och hos två dosföretag.
Kritiken från utredaren Gunnar Moa var då tydlig. Han pekade på att landstingen inte tagit sitt ansvar för att det man upphandlat fungerat samt att alla aktörerna tenderade att skylla på andra när problem uppstod.
Den kritiken upprepade han i dag, torsdag, på ett seminarium i Stockholm som Dagens Apotek var med och arrangera. Men Gunnar Moa tillade också:
– Under tiden som vi har arbetat med detta så har olika aktörer verkligen ansträngt sig. Det ska man ha cred för. Så förhoppningsvis ska det blir viss ordning och struktur på detta.
De flesta av talarna efterlyste en mer neutral styrning av omregleringsprocessen, likt den som Omstruktureringsbolaget AB hade när monopolet avskaffades bland öppenvårdsapoteken.
– Hos Omstruktureringsbolaget fanns det ett knowhow som saknades när marknaden för dostjänster öppnades. All information fanns i stället hos Apoteket AB, som är en av aktörerna på marknaden. Det satte Apoteket i en svår sits, sade Karina Tellinger, strateg på Inera och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
– Överföringen av information var ett mycket större problem än vad jag kunde ana.
I dag finns tre företag som levererar dostjänster till landstingen och kommunerna. Det är Apoteket AB och Apotekstjänst AB som har 41 respektive 50 procent av marknaden, samt det mindre Svensk Dos AB som har 9 procent av marknaden. Alla tre företag har vunnit upphandlingar inom sex så kallade landstingkluster.
Ordväxlingarna mellan dessa företag var stundtals hårda på seminariet. Apoteket AB fick kängor av Apotekstjänst för att man bland annat ska ha levererat felaktiga adressuppgifter.
– Vi har motarbetats av Apoteket AB på ett sanslöst sätt. Vi fick panik när paket gick till fel adresser. Att det gick bra till slut berodde på extraordinära insatser av personalen, sa Gerard Versteegh, styrelseordförande på Apotekstjänst.
Lars Skutholm, direktör för vård och företag på Apoteket AB svarade att det ”bevisligen finns känslor mellan bolagen”.
– Vi kunde säkert ha gjort saker bättre. Vi kan ha brustit in informationen och ni kanske har brustit i mottagandet av informationen. Samtidigt har det fungerat på det andra stället, sa han och syftade på att Svensk Dos inte alls haft samma problem.
Flera gånger under seminariet kom frågan upp om det verkligen var klokt att upphandla en sådan komplex tjänst som dostjänster. Inte oväntat var de tre företagen eniga på den punkten.
– I ett monopol finns ingen jämförbarhet. Men konkurrens är nyttig för alla parter. Det är en inbyggd motor för att göra saker bättre, sa Per Manell, styrelseordförande i Svensk Dos.
Karina Tellinger påpekade att det inte fanns något val.
– Vi stod i en situation när gällande avtal löpte ut. Därför var vi tvungna att sätta igång och upphandla, sa hon.
På slutet av seminariet diskuterades vad som kommer att hända i framtiden på dosmarknaden. Många ville se en större hänsyn till kvalitet i kommande upphandlingar.
Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne, pekade på att man behöver ta reda på mycket mer om hur dosläkemedel fungerar i praktiken.
– Det finns mycket inom detta område som går att förbättra. De avhandlingar som finns visar på nackdelar med dosläkemedel, sa hon och syftade bland annat på det faktum att dosläkemedel sätts ut i mindre utsträckning.
Flera personer ansåg att landstingen borde ha bättre framförhållning i fall till exempel dosleverantörer gick i konkurs eller om dosfabriker brann upp.
– Om man tycker detta är en kritisk funktion då måste man som landtingsföreträdare ha bättre reservplaner. I nästa upphandling kanske det inte finns aktörer som lämnar bud på att leverera dosläkemedel i ett landsting. Vad händer då? undrade Gunnar Moa på Ivo.
I dag finns runt 200 000 patienter som har dosläkemedel. Den totala marknaden är värd runt 2,2 miljarder kronor.
Seminariet arrangerades i ett samarbete mellan Dagens Apotek, Dagens Medicin och Läkemedelsmarknaden.