Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tuff uppgift väntar för expert på effektiv vård

Publicerad: 2 december 2016, 15:20

Anna Ingmanson är ny chef för avdelningen för närsjukvård i Stockholms läns landsting.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Anna Ingmanson utredde sjukvårdens effektivitet. Som chef för en av landets största vårdadministrativa enheter får hon chansen att utveckla vården.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

I mitten av november blev Anna Ingmanson chef för avdelningen för närsjukvård i Stockholms läns landsting. Omsättningen i år blir cirka 23 miljarder kronor och på avdelningen arbetar 130 personer.

Tillsammans med Göran Stiernstedt var juristen Anna Ingmanson med och gjorde den stora utredningen om hur svensk sjukvård kan bli mer effektiv. När utredningen började bli klar såg hon sig om efter ett nytt arbete. En längtan till lokala frågor förde henne till ett kanslichefsjobb i Norrtälje kommun. Men där blev hon inte långvarig.

– Då var jag säker på att jag ville lämna den nationella nivån som jag arbetat på så länge. Jag ville prova något helt nytt, berättar Anna Ingman­son efter drygt en vecka på nya jobbet i Stockholm.

Men så kom telefonsamtalet som gjorde Norrtälje till en parentes i hennes liv.

Landstingsdirektören i Stockholm, Barbro Naroskyin, frågade om hon var intresserad av att komma på en intervju för tjänsten som chef för avdelningen för närsjukvården.

– Det var ett sådant erbjudande jag bara inte kunde tacka nej till.

Men satte du inte Norrtälje i klistret genom att sluta efter bara tre månader?

– De förstod mitt val och har verkligen varit jättefina.

Utifrån sett verkar Stockholms läns landsting vara väldigt turbulent med hårda politiska motsättningar, kontroverser kring vårdvalen och inte minst alla turer kring Nya Karo­linska Solna.

Kan ett toppchefsjobb i Stockholm vara så lockande?

– Ja, en spänstig politisk dialog är en del av vardagen. Som tjänsteman har jag mitt uppdrag och ska samspela med politiken. Vårdvalen är en förutsättning här och som jurist på SKL har jag arbetat med vårdval tidigare.

Sedan blir hon också chef för en mycket större verksamhet än tidigare i karriären.

– Att få ihop helheter av komplexa verksamheter är en av mina styrkor som chef. Det kan gälla att integrera kunskapsstyrning i andra styrformer, som till exempel vårdval.

Till de stora glädjeämnena som chef hör att se medarbetarna lyckas, tycker hon. På SKL-tiden var det kanske en medarbetare som var med på ett nyhetsinslag på tv och gjorde bra ifrån sig. Lika roligt var det när en medarbetare förde en fråga framåt i vardagsgnetet hemma.

Hon hade förvarnat om att hon inte hade något färdigt program för hur hon vill utveckla Stockholms närsjukvård, med vårdavtalen och uppföljningen av primärvården, psykiatri, hemsjukvård, folkhälsa och flera andra områden.

Genom utredningen om effektiv vård och hundratals möten med olika aktörer i hela landet har hon fått en unik grund att stå på.

– Då handlade mycket om hur den nationella styrningen av sjukvården fungerar. Vi såg också vården ur ett systemperspektiv, hur olika delar samspelar med varandra och med kommunerna.

Stockholms brådska med att rekrytera en ny chef till närsjukvården berodde på att Åsa Himmelsköld, tidigare chef på SKL och kollega till Anna Ingmanson, slutade efter bara några månader. Även hon fick ett jobb som hon inte kunde motstå och det som hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget i Uppsala län.

Kort om Anna Ingmanson

Född: I Ljusdal för 44 år sedan.
Bor nu: I Stock­holms innerstad tillsammans med sonen ­Carl-Johan, 8 år.
Utbildning: Juristexamen vid Uppsala universitet, har även pluggat i bland annat Warszawa.
Karriär: Kansli­chef i Norrtälje kommun, kommittésekreterare i ”Effektiv vård”, chef och handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, utredare och projektledare på Hjälpmedels­institutet, Riks­försäk­rings­verket, Handi­kapp­förbunden.
Gör på fritiden: Löptränar, läser och är allmänt kultur­intresserad.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev