Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tuffa tentor triggade immunförsvar

Publicerad: 18 augusti 2006, 07:41

Tentastress påverkar studenternas immunförsvar - särskilt hos dem med allergi. Det visar ny forskning från Karolinska institutet, KI.


Kan den ökade förekomsten av astma och allergi i västvärlden bero på att vi lever alltmer stressade liv? För att klargöra sambandet mellan allergi och stress har en forskargrupp vid Karolinska institutet i Solna undersökt hur en större tentamen vid läkarutbildningen påverkar stressupplevelse, stresshormoner, immunsystem och lungfunktion hos studenter med och utan allergi.

22 personer med hösnuva och/eller astma och 19 personer utan sådan allergi deltog i undersökningen. Testerna genomfördes vid två tillfällen, först under en lugn studieperiod och sedan strax före en stor tenta.

Forskningsstudien visar att så kallade regulatoriska T-celler, celler som är mycket viktiga för människans immunsystem, tycks öka kraftigt i antal som svar på psykisk stress. Den ökningen konstaterades hos båda grupperna av studenter.

Men de allergiska studenterna hade också förändrade nivåer av cytokiner i blodet. Hos dem försköts cytokinbalansen mot ett mönster som är förknippat med allergisk inflammation. Hos de icke-allergiska studenterna, däremot, var cytokinbalansen normal.

Enligt forskarna kan det mycket väl finnas ett samband mellan de båda fynden.

- Mycket tyder på att de regulatoriska T-cellerna är dysfunktionella hos allergiker. När människor blir stressade ökar de i antal och har normalt en anti-inflammatorisk verkan. Om detta inte fungerar hos allergiker skulle det kunna förklara den förändrade cytokinbalansen vi ser hos dem, säger Mats Lekander vid institutionen för klinisk neurovetenskap, i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News