Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tuffa tider väntar i Dalarna

Publicerad: 21 februari 2011, 16:06

”Man ska inte tro att det går att spara 200 miljoner kronor och att all personal är kvar, det går inte.” Så sade Dalarnas landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg på måndagens presskonferens.


På presskonferensen presenterade landstingets tjänstemannaledning det sparförslag som ska få ordning på landstingets sviktande ekonomi. Förslaget ska nu behandlas av landstingsstyrelsen och styrelsens ordförande Ingalill Persson (S) stack inte under stol med vad hon tyckte.

– Vi är väldigt nöjda med det som nu presenterats, speciellt med tanke på att landstingsdirektören och hennes kollegor endast har haft 15 dagar på sig, sade hon.

Förslaget som ska spara landstinget 180-220 miljoner under 2011 och 300-350 miljoner kronor 2012 bjöd på både osthyvlar och tårtspadar, se pdf:er nedan.

Den största enskilda posten var inte helt oväntat personal. Där föreslås en besparing på 65 miljoner kronor under 2011, som bland annat innebär en minskning med cirka 4 procent inom all vårdverksamhet, utom primärvården som får separata sparkrav.

Det kommer att införas anställningsstopp, motsvarande 150–200 vikarier beräknas få gå, villkor som går utöver de allmänna bestämmelserna ska ses över, stafetter och konsulter ska begränsas.

På primärvårdssidan ska det sparas genom att vårdcentraler slås ihop och/eller försvinner.

Läkemedelskostnaderna ska minska med 20-25 miljoner kronor och stora delar av verksamheten på Ludvika lasarett, exempelvis dagkirurgiverksamheten, ska flyttas till Mora och Falun.

Biträdande landstingsdirektör Sven Nilsson svävade lite på svaret när han fick frågan om varför besparingarna skulle lyckas 2011 när de uppenbarligen inte hade gjort det 2010 men lyckades ändå få ur sig något om att landstinget nu ska skärpa sin kontroll.

Ingalill Persson var aningen tydligare, dels med att understryka att fast anställda ska ”värnas” i besparingarna, dels med att förklara att besparingarna inte kommer att passera obemärkta.

– Man spar inte 200 miljoner utan att det märks. Det kommer att krävas politiskt mod, tjänstemannamod och chefsmod, sade hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev