Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tuffare att få jobb direkt för nyutexaminerade

Publicerad: 16 december 2003, 13:32

Sjuksköterskor som blir färdiga i januari har svårare än vanligt att få jobb. Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall ser det som tillfälligt, men tror att fler än tidigare kan få byta bostadsort eller inriktning.


I förra veckan presenterade Statistiska centralbyrån, SCB, sin arbetskraftsbarometer. Den bygger på bedömningar som olika arbetsplatser har gjort och visar att det är fortsatt brist på både nyutexaminerade och yrkeserfarna sjuksköterskor.  Trots det märker sjuksköterskestudenter på flera håll i landet just nu av en tuffare arbetsmarknad.  - Det känns som om det är svårare i år. Alla som slutar i januari har inte jobb klara och tidigare har det varit väldigt lätt, säger Björn-Ove Suserud, prefekt vid institutionen för vårdvetenskap vid Högskolan i Borås.  Från bland annat Jönköping, Halland, Kalmar och Blekinge hörs liknande tongångar. Besparingar och anställningsstopp har gjort den vanligtvis så ljusa arbetsmarknaden för sjuksköterskor kärvare.  "I grunden är bristen kvar"  Vårdförbundets ordförande, Eva Fernvall, tror att landstingen kommer att vara restriktiva med nyanställningar en period.  - Men i grunden är bristen kvar, så det kommer inte att vara någon längre period som man kan avstå från att anställa nya sjuksköterskor, säger Eva Fernvall.  Hon pekar på att det har funnits sådana perioder på ett halvår till ett år i början av 1980- och 1990-talen.  - Jag tror inte ens att det kommer att vara så länge den här gången.  Samma bedömning gör Barbro Emriksdotter, projektledare vid Landstingsförbundets arbetsgivarpolitiska avdelning. Hon tror att det kommer att bli lättare för färska sjuksköterskor att få jobb igen redan kring mars nästa år.  Eva Fernvalls råd till sjuksköterskestudenter som står utan arbete i januari är att inte bara söka jobb på sjukhusen, utan även se till arbetsmarknaden inom kommuner och primärvård.   - Sedan ska man försöka att vara tillgänglig för vikariat, säger hon.  Kan det finnas skäl att flytta?

- Det kan nog hända. Det är väl det som är den stora förändringen, att det är inte lika lätt att få jobb just där man vill ha det, eller inom precis den specialitet man vill ha.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev