tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Tuffare för invandrade läkare att få legitimation"

Publicerad: 7 september 2005, 07:54

Arbetet med en ny kompletteringsmodell för utländsk vårdpersonal är försenat. Ett förslag kommer tidigast i vår.


- Det här slår både mot de invandrade läkare som behöver legitimation och mot landstingen som behöver läkare, säger Anders Helldén, vice ordförande i föreningen Internationella läkare i Sverige, Ilis.

För ett och ett halvt år sedan presenterade Socialstyrelsen och Högskoleverket ett förslag på nytt system för legitimering av vårdpersonal från länder utanför EU/EES-området. Målet med utredningen var att hitta en modell som gör att invandrade läkare och sjuksköterskor kan få svensk legitimation snabbare.  Den sista juni i år skulle en arbetsgrupp inom regeringskansliet presentera ett kompletterande förslag, där bland annat finansieringen och eventuella lagändringar skulle ingå. Men fortfarande har inget förslag kommit.

- Det är inget som är klart ännu utan vi jobbar vidare med det förslag som vi har fått. Vi vet inte hur lång tid vi behöver men arbetet kommer i alla fall att fortsätta över årsskiftet, säger Ann Nilsson, departementssekreterare på socialdepartementet och sammankallande i arbetsgruppen.

"Det behövs ett stabilt system"  Förseningen innebär att det nya systemet kan träda i kraft tidigast juli 2006. Men om man inte hinner få klart förslaget till vårens budgetproposition kommer det att dröja ännu längre.

- Det är oroväckande att man skjuter på beslutet. Vi går miste om läkare och sjuksköterskor som skulle kunna arbeta ute i sjukvården, säger Leif Lindberg, handläggare på avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och Landsting.

För att hjälpa invandrade läkare och sjuksköterskor att få svensk legitimation har flera landsting dragit i gång egna projekt under de senaste åren. Utvärderingar har visat att projekten, som varit ett samarbete mellan landsting, länsarbetsnämnder och högskolor, har varit lyckade. Ett stort antal läkare har fått svensk legitimation och av dessa har nästan alla fått anställning snabbt. Det så kallade Stockholmsprojektet avslutades 2004, för att då fasas in i den ordinarie verksamheten. I Västra Götaland tog projektpengarna slut i våras och till hösten ges inga nya stödkurser för invandrade läkare.

Krångligt och tar lång tid  Det är inte bara hos arbetsgivarna som tålamodet börjar tryta. Anders Helldén, vice ordförande i föreningen Internationella läkare i Sverige, Ilis, berättar att föreningen får en hel del förtvivlade samtal från vilsna läkare som har fastnat i systemet på ett eller annat sätt. Han varnar för att fördröjningen av en ny kompletteringsmodell risker att leda till att kön med utländska läkare utan legitimation börjar att växa igen.

- Vi har fått signaler om att det har blivit tuffare för invandrade läkare att få legitimation. De har svårt att hitta rätt i systemet och de har svårt att få auskultations- och provtjänstgöringsplatser. Det är jätteviktigt att det här förslaget blir klart, säger Anders Helldén, som tidigare också var projektledare för Stockholmsprojektet.

I dag måste läkare och sjuksköterskor som är utbildade utanför EU/EES-området genomgå Socialstyrelsens kompletteringsprogram för att få legitimation. Systemet har kritiserats därför att det är krångligt och tar lång tid. Dessutom har många läkare och sjuksköterskor haft svårt att klara försörjningen eftersom kompletteringsprogrammet inte ger rätt till studiestöd. Förslaget från Socialstyrelsen och Högskoleverket bygger på att den senare myndigheten tar över ansvaret för kompletteringsprogrammen för vårdpersonal. Förhoppningen är att detta ska snabba upp processen för den som behöver svensk legitimation.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev