Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tuffare krav ska höja kvaliteten på läkarnas ST

Publicerad: 6 februari 2008, 08:33

Regelbunden granskning. Bättre handledning. Individuella utbildningsprogram. Det är några av Socialstyrelsens förslag för att höja kvaliteten på läkarnas ST.


2006 fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att stärka kvaliteten på läkarnas specialiseringstjänstgöring, ST. Nationella rådet för specialiseringstjänstgöring, ST-rådet, inrättades med representanter från bland annat Sveriges Kommuner och Landsting, Läkarförbundet, och Läkare­säll­skapet.

Nu är förslaget till nya föreskrifter färdigt. Förslaget innehåller nya generella regler, samt nya målbeskrivningar för samtliga specialiteter.

Socialstyrelsen poängterar att alla ST-läkare ska ha individuella utbildningsprogram och att all tjänstgöring ska ske under handledning. Handledaren ska ha specialistkompetens i den aktuella specialiteten och ha genomgått handledarutbildning.

Krav på hur målen ska uppnås

I dag varierar tillgången på studie­rektorer stort över landet. I de nya föreskrifterna ställs krav på att all ST-utbildning ska ha administrativt stöd genom en studierektorsfunktion. En annan nyhet är att föreskrifterna ställer krav på hur de olika målen i ST-utbildningen ska uppnås, oftast genom både kurser och tjänstgöring. Det gamla systemet gav alltför stor valfrihet och har enligt Socialstyrelsen medfört att nödvändiga tjänstgöringar ofta har ersatts med bara kurser.

Granskning blir obligatorisk

Ytterligare en nyhet är att de enheter som utbildar ST-läkare regelbundet ska genomgå en extern granskning. Redan i dag görs så kallade Spur-inspektioner på frivillig basis, men med de nya föreskrifterna blir granskningen obligatorisk.

– I förslaget ställer vi krav på extern granskning och där nämner vi Spur som en möjlighet. Men fältet måste vara öppet även för andra externa granskare, säger Anna Sundberg, samordnare för Nationella rådet för specialiseringstjänstgöring.

Förslaget från Socialstyrelsen går nu ut på remiss och i slutet av maj hoppas man kunna fatta beslut om de nya föreskrifterna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev