Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tuffare tag mot återbuden blev ett lyft

Publicerad: 14 mars 2012, 05:00

Patienter inom specialist­sjuk­vården i Landstinget i Jönköpings län måste lämna återbud 72 timmar före bokad tid för att slippa betala. I Värnamo har det lett till ett lyft för kirurgmottagningen.


– Reglerna infördes vid årsskiftet och har kommit till som en tillgänglighetssatsning. Syftet är att fylla tidböckerna, både för vårdens och de väntande patienternas skull, säger Daniel Lilja, landstingets sektions­chef för hälso- och sjukvård.

Enligt honom har landstinget upp­emot 100 000 sena återbud varje år. Återbud och uteblivanden ställer till med problem då personal och lokaler inte kan användas på bästa sätt.

Med hotet om att betala för ett outnyttjat läkarbesök hoppas landstingets ledning och personal på sjukhusen att patienterna ska bli bättre på att avboka i god tid. Tidsgränsen på 72 timmar har valts då man ute i verksamheterna anser att den tiden behövs för arbetet med att kalla in nya patienter och fylla tidböckerna.

På kirurgmottagningen vid Värnamo sjukhus har de nya reglerna varit bra för verksamheten.
– Vi får mer tid att fylla de avbokade tiderna. Jag tror också att gemene man får bättre förståelse för att alla måste ta ansvar om sjuk­vården ska kunna fungera så bra som möjligt, säger Marianne Johansson, vård­enhets­chef på kirurgmottagningen.

Hittills har några patienter hört av sig och motsatt sig betalning.

– Vissa infektioner är ju skäl att inte kunna genomföra operationer. En del patienter blir upprörda när de får en räkning och vill inte betala. Då måste vi ta ställning till om anledningen är giltig och motivera varför vi har reglerna. Det tar lite tid, men vinsterna med regeln överväger hittills, säger hon.

Än så länge har landstinget inte tagit fram några gemensamma riktlinjer för vilka patienter som kan undantas från betalning, utan det är upp till varje verksamhetschef att avgöra.

Varje landsting får bestämma vilka regler för avgifter vid uteblivande och sena återbud som gäller hos dem. Hittills är det bara i Jönköping som 72-timmarsregeln finns. Vid en rundringning Dagens Medicin gjort till några av de landsting som inte har någon tidsgräns för avbokning är ett vanligt svar: ”Mottagningarna har en del problem med sena återbud och uteblivanden. Att debitera patienterna har diskuterats, men hittills har vi satsat på informationskampanjer.”

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev