Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tuffare tider öppnar för fler uppköp

Publicerad: 13 februari 2008, 09:36

Bemanningsföretagen inom vårdsektorn är satta under press. Med ökade sparkrav inom landstingen minskar möjligheter att tjäna pengar på att hyra ut vårdpersonal. En effekt kan bli sammanslagningar och uppköp.


Det har aldrig gått att skära guld med täljkniv för de bemannings­företag som hyr ut vårdpersonal. De huvudsakliga kunderna är landstingen, som på alla sätt försöker hålla kostnaderna nere, vilket gör att vinstmarginalerna blir små. Och i framtiden kommer sannolikt landstingen att bli ännu mindre villiga att betala för inhyrd personal, tror bedömare som Dagens Medicin har talat med.

– Jämfört med övriga bemanningsbranscher blir det mycket tuffare. Det är hård konkurrens och svårt att få tag på vårdpersonal, säger Milan Lexén, affärsområdeschef för den del av företaget Adecco som hyr ut läkare och sjuksköterskor.

Nyligen köpte finansmannen Roger Svensson bemanningsföretaget Medicore. Han har tidigare arbetat bland annat som räntemäklare och finansierade uppköpet av Medicore genom försäljningen av fondkommissionen United Brokers förra året.

Han är övertygad om att bemanningsföretagen i vårdsektorn har stora möjligheter – men att det nu väntar en period av sammanslagningar och uppköp för att stärka företagens ekonomi.

– Bolagen i den här storleken har svårt att utvecklas, säger Roger Svensson.

Han håller inte för otroligt att Medicore inom en ganska nära framtid antingen köper upp någon av sina konkurrenter – eller själv blir uppköpt.

Medicore har 350-400 personer uthyrda under ett år. Roger Svensson anser att ungefär det dubbla antalet skulle behövas och också en ungefär fördubblad omsättning, på omkring 90 miljoner.

– Då kan man stå emot en nedgång när den kommer.

Det är ganska många relativt små företag som säljer bemanningstjänster till sjukvården. Många av dem har startats av läkare och sjuksköterskor som hyrt ut sina egna och andras tjänster i ganska liten skala.

– Bemanningsföretagen i den här branschen genomsyras av att det är läkare och sjuksköterskor som har startat dem – och de är kanske inte de bästa på att driva bemanningsföretag, säger Christian Persson, rekryteringschef på Health Care Recruitment Group, som främst hyr ut svenska läkare och sjuksköterskor till sjukvården i Danmark.

Inom de närmaste veckorna räknar han med att förhandlingarna blir klara om sammanslagning mellan Health Care Recruitment Group och ett annat företag, ännu hemligt vilket.

En som inte tror att det självklart väntar så många uppköp för vårdbemanningsföretagen är Lars Hallström, som bevakar bemanningsbranschen åt Handelsbanken Capital Markets. Däremot håller han med om att det sannolikt blir hårdare tider framöver.

– Landstingen sparar och de ser att bemanningsföretagen är en stor kostnad. Det sätter press på företagen, säger han.

Men för de bemanningsföretag som vill överleva blir det då i första hand viktigt att växa av egen kraft, genom att ha bra relationer till landstingen och snabbt kunna leverera kvalificerad personal, anser Lars Hallström. Att köpa ett företag bara för att köpa är sällan intressant.

– Det måste vara ett värde i det man köper, till exempel att företaget har bättre kundrelationer eller annat.

Men han tror på branschen.

– Det är dyrare att hyra in personal, men det är priset landstingen betalar för att ha flexibilitet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev