Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tufft för vården med många röda dagar

Publicerad: 3 januari 2014, 11:00

De många röda dagarna i jul och nyår har varit tuffa för vården. Den hårda belastningen kan få konsekvenser för den planerade vården efter helgerna.


Flera landsting har haft överbeläggningar under helgerna. En av anledningarna är att det har varit få vanliga vardagar eftersom helgdagarna infallit mitt i veckorna. Lagen säger att den kommunala omsorgen har fem arbetsdagar på sig att ta emot en färdigbehandlad patient.

– Kontakten med kommunerna har försvårats på grund av de många helgdagarna. Vi har haft fler medicinskt färdigbehandlade patienter som har varit kvar på sjukhusen än vad vi har i vanliga fall, säger Bengt Malmqvist, chefläkare i Landstinget Dalarna.

Dalarna har överbeläggningar både på Falu lasarett och på Mora lasarett. I Falun har man kallat in extra personal på medicinkliniken. Bengt Malmqvist fruktar att situationen kommer att bli värre under trettonhelgen.

– Just trettonhelgen brukar belastningsmässigt vara tyngre än julhelgen. Det kan vara så att folk känner efter mer efter jul och nyår och så åker de in när de inte tycker att de kan vänta längre, säger han.

På Universitetssjukhuset i Linköping har man stundtals haft en extremt hög belastning.

– En av dagarna hade vi mer än 50 procent fler patienter som kom in jämfört med ett normalt dygn. Det är många äldre som har behövt akut vård. Det har varit ett jämnt och högt tryck under hela helgerna, berättar Christer Andersson, chefläkare på Landstinget i Östergötland.

Även i Östergötland har det varit svårt att skriva ut färdigbehandlade patienter. Detta kan leda till konsekvenser för den planerade vården efter trettonhelgen.

– Jag är osäker på om vi kommer att ha vårdplatser för att komma igång med den vanliga vården i nästa vecka, säger Christer Andersson.

Kan ni tvingas att ställa in planerade operationer?

– Det är för tidigt att säga. Men den risken finns, säger Christer Andersson.

Västernorrland har också märkt av de många röda dagarna och Anders Nelvig som är direktör för vårdområde medicin säger att det har varit ”trögare i kontakten med kommunerna kring utskrivningar”.

Stockholms läns landsting konstaterar i ett pressmeddelande att belastningen är hög vid de flesta av akutsjukhusen och i den geriatriska vården. Stockholms chefläkare Anna Nergårdh säger i ett uttalande att landstinget ”välkomnar alla ansträngningar till samverkan med de kommunala verksamheterna för patienternas bästa”.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev